Uanset om du løber hurtigt på jobbet lige nu eller er blevet sendt hjem, så er hverdagen blevet vendt på hovedet. Nogen bliver ramt af kedsomhed, andre af frustration, mens flere og flere får angstlignende symptomer. Den store uvished om, hvem der bliver ramt af corona, hvor mange, hvornår mon virussen går over og hvad fremtiden bringer, er tanker vi alle har for tiden. Nogen er også nervøse for at miste deres arbejde og mange små virksomhedsejere har allerede drejet nøglen om. I mit forrige indlæg gav jeg konkrete redskaber til, hvad du kan gøre, hvis du får et angstanfald. I dette indlæg gennemgår jeg tips til, hvad du kan gøre i det daglige for at passe på din psyke. Uanset om du har angst eller ej.

1. Planlæg dine dage og din uge – skab en ændret, men god, hverdag. Angst elsker uvished. Og lige nu er der meget uvished i vores verden. Èn af de mest lammende er, hvornår mon alt det her er overstået. Undgå at holde vejret til det tidspunkt. Det her kan potentielt tage mere tid end vi regner med og håber på. Derfor – skab dig en god hverdag. Særligt hvis du er blevet sendt hjem fra arbejde/uddannelse. Til hverdag har vi normalt en rutine. Vi står op på et bestemt tidspunkt, laver bestemte aktiviteter i løbet af dagen, spiser aftensmad mm. Lige nu er det kastet op i luften og mange har meget tid til rådighed. Den kan bruges på at bekymre sig, eller den kan bruges på noget godt. Vi har stadig godt af struktur og noget at lave. For nogen kan det være hjælpsomt og afstressende at sætte sig ned og kigge en uge frem i kalenderen. Du kan fx. gøre det lige nu og her. Skriv aktiviteter ind du gerne vil få lavet for hver dag. For nogen kan det hjælpe at starte dagen ud med at planlægge en hel dag ad gangen, mens de spiser morgenmad. Hvad tror du vil fungere bedst for dig? Fyld dagen med aktiviteter du holder af, men det kan også være ting du har udskudt og endelig har ekstra tid til. Skal der luges ud i haven? Er det nu, du vil lære at spille på din støvede guitar gennem youtube-videoer eller måske skal dit klædeskab tackles på rigtig Marie Kondo manér? Vær realistisk. Udnyt tiden og husk at lave aktiviteter, hvor du også forkæler dig selv og slapper af. Mange onlinebutikker har stadig åbent. Du kan få tilsendt garn, bøger, bageartikler, brætspil, instrumenter, en yogamåtte eller hvad netop din coronatid skal bestå af. Netflix og sociale medier er også et udemærket tidsfordriv, men pas på med at det ikke bliver det eneste. Skab indhold, lær noget nyt, pas på dig selv

2. Lav meningsfulde sociale aftaler – med afstand. At være sammen med mennesker man holder af, har til enhver tid vist at hjælpe på rigtig mange ting. Faktisk er det helt centralt for vores trivsel og endda overlevelse. Grundet coronavirussen bliver mange lige nu sendt hjem, offentlige forsamlingssteder er lukket og vi opfordres til at blive hjemme mest muligt. MEN – du skal ikke isolere dig fuldkommen. Det er ikke sundt for nogen. Man kan heldigvis stadig have meningsfuldt og givende samvær på trods af situationen. Heldigvis lever vi i en teknologisk tid. Sørg for at vedligeholde kontakten med dine nære over sociale medier, sms og telefonsamtaler. Jeg kan kraftigt anbefale også at lave videoopkald, måske endda gruppe-videoopkald, selvom du måske ikke er vant til det. Dét at både kunne høre, og se, vores nære, kan give ro, tryghed og aflede, og så er det godt tidsfordriv. Finder du ro ved at spise middag med dine forældre? Gør det over webcam ved hvert jeres spisebord. Du kan også stadig drikke drinks med dine veninder, blot foran computeren. Eller hvad med at se en film samtidig, mens I diskuterer den over skærmen. Vi er ikke længere væk fra hinanden end det.

Et andet forslag kan også være at mødes ude i naturen eller i en park og gå med 2 meters afstand mellem hinanden. På denne måde får du stadig set dine kære og vedligeholdt kontakten, men er uden for smittefare. Synes du det virker akavet og er du bange for, at dem du vil mødes med vil kramme, fordi det gør I jo normalt, så lav en klar aftale på forhånd: “Jeg ved godt det er underligt, men det er vigtigt for mig, at når vi mødes, så hilser og tager vi afsked kun ved at vinke. Er du med på den?”

3. Udvælg et tidspunkt på dagen til corona. Corona, corona, corona. Man hører ikke om andet i nyhederne og snart taler vi heller ikke om andet. Det er det rene benzin på et bål og det kommer min. 1 gang i timen. Selvom du naturligvis skal følge med og følge de anvisninger myndighederne sender ud, så prøv at skrue ned for nyhederne. Udvælg 1-2 gange om dagen, hvor du tillader dig selv at se nyheder. Det kan fx. være kl. 12 og kl. 20. Det allervigtigste er sagt: hold afstand. Vælg også et bestemt tidspunkt på dagen, hvor du må bekymre dig og tale om corona. For nogen kan det virke helt absurd at skulle rammesætte sin bekymring, men hvis du kan mærke tiltagende bekymring og katastrofetanker, så er det ikke længere dig, som er i kontrol. Et forslag kunne være at sætte en alarm på en time kl. 12 idet du tænderne for nyhederne. I denne time kan du tænke og bekymre dig for fulde gardiner. Tænke alle skrækscenarier igennem og give angsten plads. Når alarmen er gået skal du på forhånd have lagt en plan for, hvad du skal lave, som kan stoppe og aflede dig.

4. Fortæl om dine bekymringer. Vi er desværre alt for gode til at holde vores udfordringer og ubehagelige tanker for os selv. Det er guf for angst, depression og andre tilstande som udfordrer sindet. Så kan det ulme, vokse sig større og større og kontrollere dig i tide og utide. Forskning viser, at hvis du deler dine bekymringer og tanker med andre, så kan det tage noget af toppen. Specielt hjælpsomt er det, hvis du kan finde en empatisk og lyttende person, som du ved vil tage dig seriøst. Hvis det er første gang du deler sådanne tanker med nogen, kan det føles meget grænseoverskridende. Det ved jeg. Men udvælg en person, du føler du kan stole på, og prøv at åbne op med sætningerne: “Jeg har virkelig brug for at snakke om noget. Jeg har det ikke godt, og måske kommer du ikke til helt at kunne forstå det, men jeg har brug for at sige det højt og ikke være alene med de her tanker.”

5. Sku ned for ambitionerne – det er nu du kan gøre det. En del mennesker i vores samfund løber ekstra stærkt lige nu, fx dem på hospitalerne (I er vores helte!), mens andres liv føles som et kaos på hjemmefronten. Flere hjem er pludselig blevet til en integreret arbejdsplads, skole, børnehave mm. Denne særlige tid inviterer på mange måder til at passe ekstra meget på sig selv og hinanden. Det gør vi også ved at pleje vores psyke og få det her til at fungere. Særlige tider kalder på særlige omstændigheder – kør ned i gear, øv dig på at sige “pyt” og lad måske endda tingene flyde lidt. Mange frygter at de kommer bagud. “Jeg er igang med en vigtig opgave! Nu kommer jeg bagud”. Men bagud i forhold til hvem? I forhold til din oprindelige plan, men ikke nødvendigvis i forhold til alle de andre.. der også kommer bagud. Hvis du har den mindste mulighed for at skrue lidt ned for ambitionerne og nyde forårssolen – på din altan eller fra dit vindue – kan det være med til at give dig det overskud du har behov, for at kunne komme bedst igennem denne tid.

6. Kompenser for den manglende sol. I Danmark anbefales vi at tage et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret – fra oktober til april – da solen i denne periode ikke er stærk nok til, at der dannes D-vitamin i vores hud. Fra maj til september er solens stråler stærkere, og vi er mere ude i solen, hvorfor vi ikke behøver at tage et tilskud her*. Hvis coronavirussen fortsætter med at udfordre Danmark og holder os mere indendørs, kan man overveje at fortsætte med at tage D-vitamin og ikke gemme sin lysterapi for langt væk.

Udover at D-vitamin booster immunsforsvaret, hvilket jo er argument nok i sig selv for at tage det, så kan et for lavt D-vitamin niveau faktisk også være årsag til forskellige psykiske lidelser. Mange oplever det årligt under fænomenet vinterdepression. Og studier bekræfter det, når vi ser, at jo længere væk vi bevæger os fra ækvator (konstant sol), jo flere tilfælde er der af depression. Tankevækkende, ikke sandt?

Jeg møder mange med træthed og depression i min klinik, som kigger undrende på mig og slår det lidt hen, når jeg beder dem om at få undersøgt deres D-vitamin niveau. Men dem der får tjekket det, kommer oftest tilbage og fortæller netop om et for lavt niveau. Det kan virke vældig banalt, men tænk engang hvis det nu gjorde en forskel.

Bærer man slør eller er man mørk i huden har man sværere ved at optage solens stråler, hvorfor det i det tilfælde anbefales at indtage D-vitamin året rundt. Corona eller ej.

Jeg vil løbende skrive indlæg i denne tid. Har du spørgsmål eller forslag til et indlæg, hører jeg gerne fra dig. Jeg kan kontaktes på Psykolog@elenaleah.dk eller i nedenstående felt:

Kategorier: angstcorona

Psykolog Elena Leah

Psykolog Elena Leah

Jeg hedder Elena Leah (f. 1989) og er uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 2015 med fokus på klinisk- og socialpsykologi. Jeg er specialiseret i unge (15-35 årige) og de problematikker de støder på. Dette via mit studie, samt gennem mine arbejdspladser, som er listet nederst.

3 Kommentarer

Corona & isolation - Psykolog@ElenaLeah.dk · 25. marts 2020 kl. 8:47 pm

[…] mere her, hvis du vil have konkrete redskaber til, hvordan du kan komme igennem dagligdagen i denne […]

Hverdagsråd, psykolog Elena Leah · 30. marts 2020 kl. 2:36 pm

[…] En af mine egne hverdagshelte gemmer sig bag Elena Leahs første låge/råd: “Planlæg dine dage og din uge“. […]

Konflikter - Der er ingen vej uden om - Psykolog@ElenaLeah.dk · 30. december 2020 kl. 9:38 pm

[…] Samtidig trives konflikter særligt under kaos, som fx. lige nu, hvor corona raser. Læs vores indlæg om hvordan du kommer igennem corona på bedst mulig vis, hvilket vil influere positivt på konfliktniveauet i dit […]

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *