Emner: Eksamensangst, piller mod eksamensangst, medicin mod eksamensangst, øvelser til eksamenangst.

Vi nærmer os så småt eksamenstiden, hvilket betyder læseferie, intens forberedelse, og for nogen betyder det desværre også tiltagende eksamensangst. Det er nu man skal vise, hvor meget man har lært og forstået. Det er nu man skal præstere. Men frygten for at klappen går ned og at man intet kan huske eller ikke når at forberede sig ordentligt kan blive altoverskyggende. Når man krydrer det med den usikkerhed corona-situationen bringer med sig, bliver det for mange ekstra svært. I dette indlæg kigger jeg nærmere på piller mod eksamensangst og hvordan vi holder os til det. Dernæst giver jeg 3 konkrete og videnskabeligt dokumenterede øvelser mod eksamensangst.

Eksamensangst eller nervøsitet?

Før vi kigger på forskellige løsninger mod eksamensangst er det vigtigt at finde ud af, om hvorvidt der er tale om nervøsitet eller eksamensangst. Der er nemlig stor forskel.

Tegn på nervøsitet:

At være nervøs i forbindelse med en eksamen er ikke alene en naturlig ting, men faktisk også noget som er direkte godt. Når vi skal til at præstere og udføre noget vigtigt stiger vores adrenalinniveau. Vi bliver mere fokuserede, vores opmærksomhed og koncentration skærpes, og vi er klar til kamp. Særligt op til eksamen oplever mange også ubehag i form af sommerfugle i maven, hjertebanken og rystende hænder. Nogen kan nærmest ikke være i egen krop og kan ikke sidde stille. Man kan komme til at tale lidt for hurtigt, man rødmer, griner nervøst og bliver måske bange for at dumpe. Nervøsitet er en akut stressreaktion, på godt og ondt. Men det er vigtigt at forstå, at det alt sammen hører med til nervøsiteten og er naturligt i situationer hvor du skal præstere. Forskellen fra eksamensangten er, at du føler der er nogenlunde kontrol over situationen.

Tegn på eksamensangst:

  • Hovedpine
  • Rysten
  • Søvnproblemer
  • Svimmelhed
  • Hjertebanken
  • Kvalme og opkastninger
  • Vredesudbrud eller græder mere end normalt
  • Nedtrykthed eller øget irritabilitet
  • Manglende appetit over længere tid

Når man læser ovenstående punkter er det vigtigt at huske på, at se det i det store perspektiv. Oplever du fx. hovedpine i forbindelse med eksamen, er det ikke et tegn på eksamensangt i sig selv. Det kan være, at du ikke drikker nok vand eller dagligt har en dårlig arbejdsstilling. Har du søvnproblemer, kan det skyldes udfordringer i dine relationer, som går dig på og holder dig vågen. Før at du kan kalde det eksamensangst skal du derfor opleve flere af symptonerne og føle, at det er altoverskyggende og helt ude af kontrol.

Eksamensangst

Hvad sker der med hjernen ved eksamensangst?

De fysiske og mentale symptomer du oplever under eksamensangst er et resultat af en overbebyrdet arbejdshukommelse. Arbejdshukommelse er den hukommelse der har med den aktuelle situation at gøre. Og når bekymringerne hober sig op, kommer arbejdshukommelsen på overarbejde og du bliver paralyseret. Det er her klappen kan risikere at gå ned. Nedenunder kan du læse mere om, hvordan du kan få styr på din arbejdshukommelse.

Skal man tage piller mod eksamensangst?

Hvis du er der, hvor du er sikker på at der er tale om eksamensangt og du frygter det værste, er det fristende med en hurtig og let løsning. Flere og flere tyer til piller mod eksamensangst. Det mest udbredte middel mod eksamenangst er betablokkere, hvilket er hjerte- og blodtryksmedicin. Det går ind og dæmper de fysiske symptomer, som hjertebanken, rystende hænder og en usikker stemme. Men piller mod eksamensangst er et problem, for pillerne er kun et værn mod symptomerne og løser derfor ikke kerneproblematikken. Dvs. at piller ikke er en reel hjælp til eksamensangst og ændrer derfor ikke på, at du kan få eksamensangst igen næste gang.

Mange fagfolk taler om at stigningen i piller mod eksamensangst er en foruroligende tendens. Det viser, at de studerende ikke bliver ordentligt klædt på til pressede situationer, og at der samtidig er for meget pres i uddannelsesystemet.

Simple øvelser mod eksamensangst

Heldigvis kan du gøre andet end at tage piller mod medicin. Internettet flyder over med øvelser mod eksamensangst, og de typiske som vejrtrækningsøvelser, distraktionsøvelser og at gå en tur, har du sikkert hørt om. Derfor har jeg her oplistet 3 konkrete og videnskabelig beviste øvelser mod eksamensangst, som er mindre kendte:

1. Skriv din eksamensangst væk:

Flere forskningsstudier viser, at du kan skrive sin eksamensangst væk. Det lyder simpelt, måske endda banalt, men det hjælper de fleste. Helt konkret går det ud på, at du finder et roligt sted og et roligt øjeblik. Du sætter dig ned i 10 minutter og skriver om din eksamensangst lige før din eksamen. Hvad er det du skal op i? Hvad er det du frygter skal ske? Hvad er det værste, der kunne ske? Hvad ville der ske i dit liv, hvis det værste til eksamen skete? Du skal simpelthen beskrive din angst. Når du skriver tingene ned, får din arbejdshukommelse lov til at køle ned igen. Du fokuserer på at formulere dig og tænker én tanke ad gangen. Det er afstressende og effektivt. Og mange finder ud af, at deres bekymrende tanker, måske faktisk slet ikke er realistiske. Et af studierne på området viser, at de som beskrev deres eksamensangst skriftligt før eksamen oplevede at deres karakterresultat var 6 procent højere end de medstuderende, som oplevede sig selv ligeså nervøse, men som ikke havde lavet øvelsen.

2. Eksponering:

Eksponering kræver, at du tør udfordre dig selv. Eksponering går kort fortalt ud på, at du eksponerer dig selv for din frygt. I en eksamenssituation handler det ofte om, at du skal fremlægge noget viden eller en kunnen, for nogle mennesker der skal vurdere dig. En blid eksponering kan være, at du opstiller en eksamenssituation med fx én af dine forælder, eller nogle venner. Du udfører eksamenen så tæt på den rigtige eksamen som muligt. En lidt mere udfordrende eksponering er, at du fremlægger noget materiale i klassen eller et større publikum. Meningen er, at du gradvist eksponerer dig selv mere og mere for det, du frygter. Via eksponering finder du og din krop langsomt ud af, at du godt kan finde ud af det, og hvis uheldet skulle være ude, at livet selv i dét tilfælde også går videre. Mange har glæde af, at eksponering faciliteres af en psykolog så niveauet bliver tilpasset én bedst muligt, og så man føler sig mere forpligtet til at udføre øvelsen.

3. Til selve eksamen – husk at det er din eksamen:

Mange oplever, at det giver dem ro at fortælle lærer og censor, at de er nervøse. Så er det ude, og så kan du bruge din energi på noget andet end at forsøge at holde eksamensangsten skjult. De fleste lærere og censorer bliver også mere rolige og hjælpsomme, når de ved de sidder overfor én, som har eksamensangst. De vil kunne forstå dine pauser, minde dig om at drikke lidt vand og generelt hjælpe dig på vej. Husk også, at det er i orden at få gentaget et spørgsmål. Det viser ikke, at du ikke forstår spørgsmålet, men derimod at du tager din eksamen alvorligt og ønsker at gøre det godt. Du får købt noget tid på den måde, og kan være heldig at svaret popper op derigennem.

Følger eksamensangsten stadig efter dig?

Hvis du efter forskellige forsøg stadig føler, at eksamensangsten ånder dig i nakken, kan det være en idé at se en psykolog, som arbejder med eksamensangst. Psykologen kan hjælpe dig med at undersøge din eksamensangst og hvor den kommer fra. Eksamensangst er ofte baseret på negative og katastrofelignende tanker, hvilket en psykolog kan udfordre og gradvist ændre. Målet er at gå til eksamen med mere realistiske og selvunderstøttende tanker. På den måde bliver oplevelsen langt bedre for dig, og dermed også udfaldet af din eksamen.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan jeg arbejder med eksamensangst og hvordan vi måske sammen kan udfordre den, er du velkommen til at kontakte mig her.

Du er velkommen til at dele opslaget med andre du kender, som oplever eksamensangst.


Psykolog Elena Leah

Psykolog Elena Leah

Jeg hedder Elena Leah (f. 1989) og er uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 2015 med fokus på klinisk- og socialpsykologi. Jeg er specialiseret i unge (15-35 årige) og de problematikker de støder på. Dette via mit studie, samt gennem mine arbejdspladser, som er listet nederst.

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *