Depression er udtryk for en psykisk tilstand af vedvarende nedtrykthed, manglende energi og nedsat lyst. Depression er desværre én af de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark. Depression er en svær størrelse at have med sig, fordi den farver hele verden i et mere gråt og negativt skær.

Ligesom med andre psykiske lidelser, findes depression i forskellige grader. Opfylder man diagnosekriterierne for klinisk depression, skelnes der mellem let, moderat og svær depression. Også selvom du måske ikke har en klinisk depression, kan du opleve at depressive træk har fået for meget plads i dit liv.

I praksissen møder vi en del unge, der føler at livet et blevet tungt. De er mere triste end de plejer og mindre motiverede for ting, der plejede at betyde meget for dem. Når vi møder vores klienter med den her type problemer, tænker vi ikke nødvendigvis klinisk depression. Vores udgangspunkt er at forholde os udforskende til dine problemstillinger, og psykiske tilstande opleves forskelligt af forskellige mennesker. Depression er ligesom mange andre lidelser, blevet nemmere at tale om, og mange af os føler genkendelse i beskrivelsen af diagnosen. Det gør vi måske fordi vi alle oplever at livet kan være svært i perioder. Gennem et helt liv vil vi føle sorg, tristhed, fortvivlelse, og det er ikke nødvendigvis usundt. Men selvom det ubehag du oplever måske ikke er usundt i den forstand, at det er en klinisk diagnose, kan det stadig være hjælpsomt at tale med en psykolog.

Hvad er depression?

Depression er en tilstand, hvor man mister livsglæde og gejst. Tankerne er typisk pessimistiske og for mange kan tilværelsen føles ligegyldig og meningsløs. Hverdagen bliver svær at overskue, og det kan påvirke vores relationer til andre negativt. Ofte medfører depression, at man har lave tanker om sig selv og verden, og depressionen får os til at føle os overbeviste om at det vi føler er sandheden.

Derfor er depression og depressive træk tilstande, der medfører meget forpinthed.

Typiske tegn på depression kan være:

 • nedtrykthed og tristhed
 • nedsat lyst og interesse for ting, der plejede at være vigtige
 • tomhedsfølelse
 • ligegyldighed og meningsløshed
 • håbløshed
 • nedsat selvværd og følelser af ikke at slå til
 • overdrevne skyldfølelser og selvbebrejdende følelser
 • Indre uro
 • koncentrationsbesvær
 • søvnproblemer, fx at sove for meget eller for lidt
 • ændret appetit
 • tendens til at isolere sig fra andre
 • tanker om død og/eller selvmord

Depression er det vi vil kalde en behandlingskrævende lidelse. Det er ikke meningen, at tilværelsen skal være præget af så mange svære følelser. Behandlingen af depression afhænger af sværhedsgraden.

Ved let depression anbefales typisk terapi. Ved en let depression er man ofte stadig i stand til at passe sin hverdag nogenlunde, men det føles ikke let, og ens trivsel er nedsat. Ved moderat depression anbefales ofte en kombination af samtaleterapi og medicinsk behandling. Ved moderat depression er hverdagen blevet uoverskuelig, og man er ikke længere i stand til at fungere i sin normale hverdag. Ved svær depression er det ikke længere muligt at mestre hverdagen. Man udviser mange symptomer, og der kan være behov for indlæggelse på psykiatrisk hospital.

Læs desuden vores indlæg om vinterdepression: “Når mørket rammer – hvorfor opstår vinterdepression og hvad kan du gøre ved det?”.

depression - pige

Selvmordstanker

Det er ikke ualmindeligt, at personer med depression for tanker om død og selvmord. Tanker om selvmord kan varierer meget. For nogle kan det være tanker om, at det hele ville være nemmere, hvis man ikke vågnede op næste morgen. Eller at det ville være bedre for alle hvis man forsvandt. For andre kan tankerne udvikle sig til tanker om måder man kan dø og måske endda konkrete planer til, hvordan man kan dø. Selvmordstanker er alvorlige, og hvis du oplever selvmordstanker skal du prøve at sige dem højt og søge hjælp.

Depressive tanker og selvmordstanker overbeviser os om, at det aldrig bliver nemmere eller at man ikke dur til at få det bedre. Men erfaringer fortæller os gang på gang, at det ikke passer. Det kan blive bedre, og der er hjælp at hente!

Hvis du har konkrete selvmordsplaner, eller kender nogen som har det, er det vigtigt at du søger hjælp med det samme. Kontakt psykiatrisk akutmodtagelse.

Læs iøvrigt vores indlæg om selvmord: “Ud af tabuet – hvordan kan vi forstå og forhindre selvmord”.

Hvordan arbejder vi med depression?

Depression er er en svær ledsager i vores liv, fordi den påvirker hele vores udsyn. En del føler at terapi er et håbløst projekt, for deres depression prøver at overbevise dem om at tingene ikke bliver bedre. Nogle har svært ved at se pointen med at prøve at få det bedre, for hele tilværelsen virker alligevel meningsløs. Der er også nogle der tænker, at fortiden har fucket dem op, og den kan man alligevel ikke ændre på. Andre føler at depressionen er opstået ud af ingenting, så det er sikkert deres personlighed at have depression.

Derfor har du allerede taget et stort skridt, når du læser på denne side og forsøger at blive klogere på depression. Måske er du ikke overbevist endnu, men du har åbnet op for at et lille håb kan spire. Og måske det kan vokse sig stort nok til, at vil give det en chance, at en psykolog kan hjælpe dig.

Når vi arbejder med depression er vi nysgerrige på, hvilken rolle det spiller i dit liv. Hvad kommer det mon af? Hvad vil det dig? Hvad giver depressionen dig? Hvordan ser den ud?

Når vi undersøger den depressive tilstand er det for at prøve at forstå den bedre. Depressive tilstande kan nemlig se vidt forskellige ud og opstå af mange forskellige årsager. Så for at kunne hjælpe dig, må vi først forstå hvordan den opererer i dit liv.

Ved at forstå den depressive tilstand bedre, begynder vi også at forstå dens logikker. Når man har depression føler man ofte, at det er logisk at man har det skidt. Men tit har depressionen fået os til at lave fejlslutninger i vores logik. Kan det virkelig passe, at du er et dårligt menneske fordi du meldte afbud til fest? Eller at du ikke er værd at elske, blot fordi det er svært at finde venner? Er du lige så kritisk overfor andre?

Ofte finder vi, at den depressive tilstand faktisk ikke har overtaget hele dig. Måske ved du godt, at det ikke er særlig sandsynligt at alle andre skulle være bedre mennesker end dig. Eller måske har du lagt mærke til at andre tilsyneladende ikke synes at du er så slem. Ofte prøver vi at give den side af dig lidt mere plads. Måske tager det lang tid at finde den side. Måske kender du den godt, men er vant til at ignorere den.

Din psykolog vil hjælpe dig i processen og sørge for at tilpasse forløbet til dig. I fællesskab kan vi finde ud af, hvordan du kan give de depressive tanker modspil og øve dig på at finde selvomsorgen frem.

I vores praksis møder vi mange unge, som er nedtrykte og som direkte har fået konstateret depression. Uanset hvilken grad af nedtrykthed du oplever, er du velkommen til at booke en tid hos os, så vi kan guide dig ud af mørket.