Som ung står du over for en række udfordringer i dit livs rejse. Blandt de mest komplekse og indflydelsesrige er spørgsmål om identitet, selvforståelse og værdier. Disse aspekter af vores eksistens kan være kilden til dyb selvudvikling og tilfredshed, men de kan også være kilde til forvirring og usikkerhed. Som psykologer er det vores intention at guide dig igennem denne rejse, give dig redskaber og perspektiver til at finde din identitet, håndtere forvirring og tvivl, forstå dig selv bedre og finde din plads i verden.

Hvad består ens identitet af?

Identitet er en kompleks og dynamisk konstruktion, der formes af en række faktorer, herunder kulturelle, sociale, biologiske og personlige erfaringer. At finde din identitet indebærer at dykke dybt ind i dig selv og undersøge, hvad der virkelig definerer dig som person. Ens identitet udgøres af ens værdier, interesser, passioner, styrker og svagheder. Den består også af af ens kulturelle baggrund, relationer og livserfaringer. Samtidig må man ikke glemme, at ens identitet til en vis grad er flydende og kan ændre sig over tid eller ved større livsbegivenheder.

Hvordan arbejder jeg med at forstå mig selv bedre?

Det er helt normalt at føle sig forvirret eller usikker på sin identitet. Især når man er ung og udforsker forskellige aspekter af sig selv og verden omkring en. For at håndtere denne følelse er det vigtigt at være tålmodig med dig selv. At være åben over for forandring og vækst er afgørende for, at du kan finde klarhed og ro i forhold til din identitet.

Det kan være nyttigt at føre dagbog, meditere eller bare bruge tid alene til at reflektere over dine tanker, følelser og handlinger. Sårbare og ærlige snakke med dine nærmeste kan også hjælpe dig på vej ift. at forstå dig selv bedre, og for at kunne spejle dine tanker om dig selv op mod, hvad andre ser og oplever. Nogen finder stor hjælp i at bruge en psykolog, som samtalepartner, da vi er trænede i at spørge ind og netop gå på opdagelse i, hvad der er vigtigt for dig og hvem du er som person.

Identitet 1

Betydningen af værdier

Værdier refererer til de grundlæggende principper, overbevisninger og idealer, som en person anser for vigtige og værdifulde i sit liv. Disse værdier er afgørende for at guide ens adfærd, valg og prioriteringer og er en del af ens identitet. Fra moral og etik til personlige præferencer og livsmål, værdier udgør grundlaget for individets selvopfattelse og livsretning. Som eksempel er ligestilling en udbredt værdi blandt unge i Danmark. Det danske samfund forsøger generelt at prioritere lige rettigheder og respekt mellem kønnene. Andre typiske værdier vi har i vores samfund er fx:

ÆrlighedLoyalitetYdmyghed
RespektToleranceEmpati
ÅbenhedSelvstændighedGenerøsitet

Værdier udgør kernen i vores identitet. Men hvordan finder du dine? Her foreslår vi nogle punkter, som kan hjælpe dig på vej til at finde dine værdier:

  1. Undersøg overbevisninger: Gå i dybden med dine grundlæggende overbevisninger om livet, relationer og samfundet. Hvad tror du virkelig på, og hvordan påvirker det dine valg?
  2. Udforsk interesser: Vores interesser afspejler ofte vores værdier. Hvad brænder du virkelig for? Hvad fanger din interesse og holder dig engageret?
  3. Identificer mønstre: Gennemgå tidligere situationer, hvor du har følt dig særligt tilfreds eller utilfreds. Hvad var fællesnævneren? Det kan pege dig i retning af dine kerneværdier.

Når du har identificeret dine værdier, anbefaler vi at du prioriter dem efter deres betydning for dig. Dette giver retning og klarhed i dine beslutninger og styrker din identitetsforståelse.

Identitet

Styrk din identitet og selvforståelse

Som psykolog fokuserer vi på at hjælpe dig med at udforske og styrke din identitet, selvforståelse og dine værdier. Gennem individuelle samtaler og fælles refleksion hjælper vi med at identificere og overvinde barrierer, der kan hindre personlig vækst. Ved at fremhæve dine kerneværdier og tilbyde redskaber til selvrefleksion, stræber vi efter at støtte dig i at opnå større klarhed, selvtillid og livsglæde.

Vi er opmærksomme på, at hver en klient er unik, og derfor er samtalerne omkring identitet og ens selvforståelse aldrig ens. For nogen fylder ens kulturelle baggrund en del, mens andre har deres personlige interesser i front. Sammen finder vi ud af, hvad der er vigtigt for dig.

Følgende psykologer arbejder med identitet, selvforståelse og værdier

Hos Elena Leah & Psykologerne er vi alle 4 interesseret i identitet, selvforståelse og værdier. Du er velkommen til at kontakte os i dag og bestille din første tid.

Identitet - Psykolog Sofie Jul Nielsen

Sofie Jul Nielsen, cand. psych. siden 2019

Arbejder med unge og par, herunder også identitet, grænser, selvforståelse, relationelle vanskeligheder, eksistentielle tematikker, skilsmisseudfordringer.

Sofie tilbyder også samtaler på engelsk.

Kontakt: psykologsofiejul@proton.me

Identitet - Psykolog Kiva Krohn

Psykolog Kiva Krohn, cand. psych. siden 2017

Arbejder bla. med unge, depression, angst, stress, LGBTQ+, stress, sorg.

Kontakt: 27 82 05 10 eller Mail:psykologkrohn@protonmail.com

Psykolog Elena Leah

Psykolog Elena Leah, cand. psych. siden 2015

Arbejder med unge og par, herunder også depression, angst, stress, sorg, spiseforstyrrelser, relationelle vanskeligheder.

Kontakt: 2734 6102 eller Psykolog@ElenaLeah.dk

Identitet - Psykolog Henriette Sievers

Psykolog Henriette Sievers, Cand. Psych. siden 2021

Arbejder med unge og par, herunder også identitetskrise, selvværd, depression, angst, stress, eksistentielle udfordringer.

Henriette tilbyder også samtaler på engelsk.

Kontakt: 4271 3155 eller psykologsievers@protonmail.com