Kære du, som sidder derude med svedige håndflader, et nervøst blik og tør mund. Kære du, som har tankemylder og frygt for nutiden samt fremtiden. Kære du, vis håndvaskeri og bekymring for dig selv og dine nære fylder endnu mere end normalt. Og kære du, vis symptomer og katastrofetanker i det hele taget stiger i takt med antal smittede. Kære du, som har angst i en verden af corona.

Danmark, og verden, står i en særlig periode. Mens nogen nyder at have fri fra arbejde og uddannelse, er der andre som blive påvirket massivt af denne situation. Dette indlæg er til dig. For hvad gør man egentligt, når man i forvejen kæmper med angst, frygtscenarier og stor uro? Og måske endda har en fysisk sygdom, som gør én ekstra sårbar i denne situation? Imens jeg er i selvvalgt hjemmekarantæne vil jeg her prøve at hjælpe dig på vej gennem konkrete og simple redskaber.

Når angsten rammer

Angsten kan ramme uanset hvor du er. Nogle oplever, at den nuværende situation har inviteret angsten indendørs og tidoblet den. Hjemmet som ellers var ens trygge og kontrollerede rammer, er nu også blevet en krigszone. Angst forhandler nemlig ikke med logik. Når angsten galoperer på sit højeste, hjertet banker og sveden pibler frem, kan du gøre følgende. Jo oftere du gør det, jo bedre plejer det at virke. Start evt. med et redskab ad gangen og afprøv det gentagende gange indtil du føler dig tryg ved det.

1. Kig dig omkring og tæl. Tæl hvor mange røde genstande du kan finde omkring dig. Det kan være en stol, en bluse, en busk, et hus, alt afhængig af hvor du er. At rette opmærksomheden på noget ude fra dig og som er let at foksuere på, kan være med til at stabilisere dit fokus og sænke din vejrtrækning. Med øvelsen spænder du ben for ansgten, som ellers forsøger at overtage din krop og dine tanker. Det virker som et simpelt redskab, men mange finder det meget effektivt.

2. Fyld maven med luft. Luk øjnene og træk vejret helt ned i maven. Prøv at få så meget luft ned i din mave, som du kan. Hold en hånd på din mave imens og mærk hvordan den puster sig helt op. Når du ikke kan have mere luft i maven, puster du angsten ud igen. Gør dette indtil du ikke føler det er nødvendigt længere og kan mærkere at din vejrtrækning har stabiliseret sig.

3. STOP – Visualiser. Prøv at visualisere en rar scene. Et sted, du har været, som giver dig ro. Jeg forestiller mig, at jeg står oppe i vores sommerhus i Sverige. Jeg står og kigger ud over vandet, som bølger og bruser, mens solen får det til at glimte. Jeg har fødderne i det varme sand og jeg kan dufte det letsaltede hav. Kan du se det for dig? Jeg vil invitere dig til at finde din scene. Lige nu. Ja, stop med at læse og udvælg din scene. Hvis du gør det nu, mens du ikke har angst, vil det være meget lettere for dig at finde frem senere. Gem scenen. Mange oplever, at et angstanfald sætter ild til hjernen. Tankerne løber så hurtigt, at man kan have svært ved at følge med. Når du står i den situation, skal du sige stop. Højt og tydeligt. STOP. Gentag det gerne. De fleste oplever, at tankemylderet bliver forstyrret og der kommet ro et øjeblik. Og det er her, du skal lukke øjnene og hive din scene frem. Det er nu, du virkelig står på den strand.

4. Lav en handleplan. Nu du har nogle konkrete redskaber til, når angsten sætter ind, vil jeg anbefale dig at skrive en handleplan. Det kan fx være i din kalender eller i en note på mobilen. Det skal være et sted, du let kan finde frem. Her nedskriver du kort og i punktform, hvad du skal gøre når du kan mærke angsten banke på. Det kan være ovenstående redskaber, men det kan også være ting, som du selv har erfaret hjælper netop dig. Jeg ved, at det for nogen virker fjollet at nedskrive, at man skal drikke et glas vand og trække vejret dybt. Men når du først står i stormen, så vil jeg garantere dig, at det er svært at huske netop de ting. Selv folk der har haft angst i mange år, har stor glæde af en konkret og personlig handleplan.

I næste indlæg vil jeg komme ind på, hvad jeg vil invitere dig til at gøre overordnet i denne periode for at passe på dig selv. Dag for dag bliver reglerne for vores færden skærpet, og kommer det til at gå som mange steder i udlandet, er vi snart alle i hjemmekarantæne. Det er en uvant situation og jeg kan kun anbefale at gå op i, hvad denne periode skal bestå af for dig. Det vil være anbefalinger, som kan bruges af alle, men særligt af dig som har angst.

Har du spørgsmål eller forslag til andre indlæg, må du meget gerne skrive til mig i nedenstående felt.

Kategorier: angstcorona

Psykolog Elena Leah

Psykolog Elena Leah

Jeg hedder Elena Leah (f. 1989) og er uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 2015 med fokus på klinisk- og socialpsykologi. Jeg er specialiseret i unge (15-35 årige) og de problematikker de støder på. Dette via mit studie, samt gennem mine arbejdspladser, som er listet nederst.

4 Kommentarer

"Når angsten rammer", psykolog Elena Leah · 17. marts 2020 kl. 7:26 pm

[…] Og her er det så, at psykolog, Elena Leah, kommer os alle til undsætning. I sit indlæg “Corona og angst” hjælper hun os på vej med fire konkrete råd og simple redskaber. Jeg vil kort nævne dem i overskriftsform her, men hop over hos Elena Leah og få den fulde “køreplan” her. […]

Corona - Hvad du kan gøre i det daglige for at komme igennem · 19. marts 2020 kl. 8:45 pm

[…] og mange små virksomhedsejere har allerede drejet nøglen om. I mit forrige indlæg gav jeg konkrete redskaber til, hvad du kan gøre, hvis du får et angstanfald. I dette indlæg gennemgår jeg tips til, hvad […]

Hverdagsråd, psykolog Elena Leah · 27. marts 2020 kl. 8:59 pm

[…] Leah. Sidste gang gav hun os fire konkrete redskaber til, når angsten rammer (læs dem her), og denne gang præsenterer hun os for “seks små superhelte“, vi alle med fordel kan […]

Dem som trives under corona - Psykolog@ElenaLeah.dk · 28. april 2020 kl. 8:43 am

[…] uddannelse efter sommerferien… Mange af dem, som har det svært, får det værre (Læs mere her, hvor jeg giver konkrete redskaber til at tackle angst under coronatider). Og mange, som normalt […]

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *