Emne: Til Ungdommen, unge, unge og psykologi, hvorfor er det svært at være ung, hvorfor er unge pressede

Til Ungdommen af Linn Skåber. Forlag: Koppelwrite.

Bedømmelse: 6/6 hjerter.

Undrer du dig over, hvorfor unge føler sig så pressede? Og har du svært ved at forstå årsagen bag unges svingende humør, modarbejdende adfærd og måske endda dovenskab? Om du er forælder, arbejder med unge eller selv er ung, anbefaler jeg her en humoristisk, hjertevarm og indsigtsrig bog om netop dét at være ung. Tag godt imod “Til Ungdommen”. Først vil jeg dele lidt om unges hjerner, som forklarer en del af deres adfærd, og dernæst bliver du præsenteret for bogen. Nederst i indlægget kan du se, hvordan du deltager i lodtrækningen om et eksemplar af bogen.

Hjælp, ungdommen har taget mit barn!

Mange forældre og voksne genkender irritationen over unge – de hører ikke efter, gør måske det omvendte af hvad man siger, og forstår ikke helt vigtigheden af skolearbejde, huslige pligter og familietid. Men der er altså en mening med galskaben. Der findes en helt naturligvis forklaring på, hvorfor unge gør, som unge ved bedst.

Hjernen spænder ben for unges stratetiske planlægning

Meget af unges adfærd kan forklares med, hvad der foregår i deres hjerne. Eksempelvis kan mange forældre blive langhåret af, hvor umiddelbart diskrete deres børn er. Hvor let de glemmer aftaler, og hvor dårlige de er til at komme til tiden. Èn af forklaringerne er simpelthen, at unges pandelapper – dem man kalder den præfontale cortex – endnu ikke er helt færdigudviklet. Et studie viser, at jo ældre unge du har med at gøre, jo bedre kan de struktuere og planlægge. Omend du altid kan øve planlægningsevnen på forskellig vis, så er den fra naturens side udviklet omkring midt 20’erne.

Hvorfor unge elsker snooze-knappen

Det er klassisk, at mange unge oplever det ekstra svært at stå op om morgenen. Snooze-knappen får et ekstra dask og de overbeviser sig selv om, at man sagtens kan nå at spise morgenmad, pakke taske og lave gårdagens lektier på 10 minutter… i bytte for lidt ekstra søvn. Unges træthed om morgenen giver god mening. Forskning viser, at unges indre ur er stillet 2 timer tilbage Det betyder, at når uret ringer kl. 6, så er klokken faktisk 4 for dem. Samtidig er unge mere følsomme overfor lys, som påvirker produktionen af søvnhormonet melatonin. Det medfører, at de har sværere ved at falde i søvn om aftenen.

Studier viser faktisk, at man kan se en tydelig forskel på unges trivsel og indlæring i skolen, ved at rykke deres mødetid til senere på dagen.

Hvorfor unge kan virke til at være i sine følelsers vold

Hvis du har haft med små børn at gøre, ved du, at børn kan virke meget uforudsigelige i deres følelser. Det ene øjeblik hygger man og barnet skraldgriner. Det næste øjeblik råber barnet “STOP” og græder voldsomt, fordi bamse ikke kan stå op. Børn er født i kaos og deres hjerne skal hjælpes til meget af omgivelserne – bl.a. følelsesregulering. Heldigvis har hjernen rykket sig en del på det område, når man først er ung. Men der er vej endnu. Lidt firkantet sagt, er det amygdala som håndterer vores følelser. Forbindelsen mellem den og førnævnte præfrontale cortex er vigtig for, at du kan reagere inden for normalen. Men forbindelsen er ikke færdiglagt hos unge, hvorfor det er godt som voksen lige at stoppe op, når en ung reagerer umiddelbart voldsomt. Der er en god grund til, at unge er i deres følelsers vold.

Bogen “Til Ungdommen” – Til alle der er unge, eller engang har været unge

Det er benhårdt og samtidig fuldkommen fantastisk at være ung. Der er mange ting man prøver for første gang, på godt og ondt. Unge får gradvist mere og mere frihed, samtidig med at de sjældent står med det fulde ansvar endnu. Mulighederne kan virke uendelige – nogle gange endda lidt for store. Og det sociale er helt specielt – første forelske, første fest, første kæreste. Men måske også første ydmygelse, første knuste hjerte, første punkterede drøm. Og hvis ikke det er nok, viser bogen også, hvad de ydre omstændigheder kan skabe hos en ung, når vi har at gøre med fx en flabet onkel. En skilsmisse. Tabet af en forælder.

I bogen Til Ungdommen omfavner Linn Skåber altså de mange aspekter af at være ung. Det gør hun ved hjælp af den åbenhed og tillid en række unge har vist hende. De har delt med hende, hvordan det (også) kan være, at være ung gennem egne oplevelser og erfaringer. Skåber har finpudset det og den anerkendte illustrator, Lisa Aisato, har illustreret værket.

Bogen har fået mig til at mindes min egen ungdom. Den har givet mig våde øjne. Og den har givet mig endnu større forståelse og respekt for unge.

Jeg kan anbefale Til Ungdommen til…

Jeg er overbevist om, at bogen vil være særlig spændende at læse for forældre. Måske endda sammen med deres barn. Bogen er letlæst, underholdende og kan sætte skub i spændende og ærlige snakke. Så længe man husker på og respektere, at nogle unge vil finde det som den bedste idé i verden, mens andre vil føle det angstprovokerende.

Derudover tænker jeg, at det er en oplagt bog at give til en hvilken som helst ung. Uanset om du kender en ung, som bokser med livet, eller du kender én som ser ud til at mestre det hele, så vil alle unge kunne spejle sig i fortællingerne. En spejlning som kan virke, som en trøst. Som et fællesskab med andre unge.

Til ungdommen - Bær mig

Deltag i lodtrækningen om et eksemplar af “Til Ungdommen”

Du har muligheden for at vinde et eksemplar af bogen. I samarbejde med Koppelwrite, forlaget bag bogen, udlodder jeg et eksemplar til en heldig person. Det eneste du skal gøre er at skrive en kommentar under dette indlæg, med det råd du vil give til dig selv, som ung.

Jeg trækker en vinder mandag d. 28. december. Vinderen får direkte besked over mail og får tilsendt bogen fra forlaget.

For dig som er forælder og som overvejer, om hvorvidt dit barn har behov for terapi, kan du læse min forældreguide her.


39 Kommentarer

Michelle Hansen · 16. december 2020 kl. 7:41 am

“Mærk efter om det er noget du vil, eller noget andre vil. Du bliver ikke gladere af, at efterleve alle andres forventninger til dig”

    Line Christensen · 17. december 2020 kl. 1:14 pm

    ‘Alle har brug for hjælp somme tider’

Anna · 16. december 2020 kl. 8:06 am

Til mit unge jeg ville jeg sige “Hav det som du har det; tillad dine følelser. Husk at smile til fremmede, og spar aldrig på hverken “undskyld”, “tak” eller “hej”.”

    Mie Ryt-Hansen · 16. december 2020 kl. 3:24 pm

    Til mit unge jeg ville jeg sige: Du er god nok som du er

Anna · 16. december 2020 kl. 8:23 am

Jeg ville sige til mit unge jeg: “Hav det som du har det; tillad dine følelser. Husk at smile til fremmede, og spar aldrig på “undskyld”, “tak” og “hej”.”

    Josefine · 16. december 2020 kl. 2:23 pm

    Jeg ville elske at have bogen stående. Jeg arbejder med unge og temaet “kvartlivskriser” 🙂

      Line Lykke Larsen · 17. december 2020 kl. 10:17 am

      I morgen er der en ny dag, hvor du kan prøve igen, da intet er statisk.

Ella · 16. december 2020 kl. 11:31 am

“Alt du gør behøver ikke at være “rigtigt” eller perfekt. Det er okay at lave fejl og være sårbar.”

Linnea · 16. december 2020 kl. 2:28 pm

Til mit unge jeg vil jeg sige: “Slip kontrollen lidt – det er okay ikke at have travlt og ikke altid følge planen/motorvejen, men tage afstikkere ad livets små kringelkrogede skovstier. Det er umuligt at kontrollere alt og gøre alle tilfredse, så følg de veje, der føles rigtige for mig.”

Linda · 16. december 2020 kl. 2:48 pm

Stå ved dig selv. Vær åben, nysgerrig og autentisk. Stå ved alle sider af dig – både dine styrker og dine sårbarheder.

Nana · 16. december 2020 kl. 3:01 pm

At alting bliver falder mere og mere plads, jo ældre man bliver, så mit råd ville være “hæng i”. Alt bliver bedre med tid, og livet bliver lettere når årene med tvivl og usikkerhed har lagt sig.

Katrine · 16. december 2020 kl. 4:36 pm

Husk på at dit bedste er godt nok; at vrede ikke er en dårlig følelse; og at dit udseende eller din præstation ikke siger noget om din værdi som menneske. Og stop med at se gyserfilm, du kan ikke holde til det.

Anna Stralendorff · 16. december 2020 kl. 5:24 pm

Slap nu af. Du skal nok nå det hele og dine forældre vil dig det bedste.

Louise · 16. december 2020 kl. 6:06 pm

Du er lige som du skal være. Dine ønsker, følelser og meninger er vigtige og berettiget og du behøver ikke at tilpasse dig andres ønsker, følelser og meninger for at være god nok.

Laila Jeppesen · 16. december 2020 kl. 9:42 pm

Vær tro mod dig selv. De sande venner er dem, som kan lide den ægte dig – ikke dem, der kan lide den, du prøver på at være ❤️

Anne · 17. december 2020 kl. 6:06 am

Jeg ville sige, “du er god nok – det bliver faktisk et ret fint liv”

Janne · 17. december 2020 kl. 7:13 am

“det er ikke forkert at være som du er. Du behøver ikke anstrenge dig så meget for at blive holdt af, du mister alligevel kontakten til de mennesker lige om lidt”

Bente · 17. december 2020 kl. 10:17 am

Du skal nok nå det hele – man må gerne skifte spor. Vælg med hjertet fremfor fornuften ❤️

    Christina Kjerholt · 19. marts 2021 kl. 12:38 pm

    Alting har en tid – alting går over igen. Og det er både en god og en dårlig nyhed. Hvis du kan så nyd nuet. Andre gange så glæd dig over at det går over. Der kommer andre nu’er.

Cathrine · 17. december 2020 kl. 10:32 am

Du er okay, og andre skal ikke bestemme, hvordan du skal leve dit liv – du ved bedst❤️

Christina Rasmussen · 17. december 2020 kl. 10:32 am

Du er på vej

Josefine · 17. december 2020 kl. 2:16 pm

Til mit unge jeg: Husk på at det er helt okay, at du ikke ligner alle andre❤️

Julie · 17. december 2020 kl. 3:08 pm

Vær ikke så bange for at fortælle andre, hvordan du har det <3

Lisbeth Nørgaard · 17. december 2020 kl. 4:22 pm

“Træk vejret, skat❣️ Du behøver ikke være bange for det du mærker og det er ok at være vred eller ked. Du er smuk og rigtig alligevel”

Ejler · 17. december 2020 kl. 6:39 pm

“Husk at slippe kontrollen ind imellem.”

Ulla · 17. december 2020 kl. 6:54 pm

Jeg ville sige: “Du kan roligt tage den første og den bedste.”

Lotte · 17. december 2020 kl. 7:27 pm

Til mit unge jeg: Din indre stemme er din vejviser og den har altid haft ret. Hvis du bruger din energi på at undertrykke den og lytte til andres frygt, så går du glip af, at leve det liv du faktisk ønsker.

Ulla · 17. december 2020 kl. 9:52 pm

Jeg ville sige: “Du kan trygt bare vælge, den første, den bedste.”

Erik · 17. december 2020 kl. 9:57 pm

“Lær noget nyt hver dag, og færdiggør det, du går i gang med.”

Sophie · 17. december 2020 kl. 9:59 pm

Jeg ville sige, at det er okay at lave fejl, at 12-tallet ikke betyder alt, at jeg har masser af tid og at det er virkelig vigtigt at mærke efter hvad jeg vil og ikke hvad mine omgivelser forventer jeg gør.

    Lisa Otholm · 19. december 2020 kl. 2:31 pm

    Til mit unge jeg: Spring ud i det, tro på dig selv, lad være med at være så forsigtig og “pæn”, du kan jo godt …det vil livet vise dig

Johnny Hagemann Jensen · 18. december 2020 kl. 1:59 pm

Kunne virkelig godt have lyst til at vinde den Bog, den kunne muligvis være et godt supplement i mit arbejde som socialpædagog !

Hanne Brunhøj Thomsen · 18. december 2020 kl. 3:05 pm

Jeg vil sige- spørg- om det du har på hjerte❤️ Sig goddag og farvel tag et sabbat år- inden lang uddannelse- enten for at arbejde og sparre penge op eller for at rejse og se lidt af verden

Lise Skov Thimm · 19. december 2020 kl. 2:17 pm

Tro på dig selv! Hvis du virkelig vil det, så kan du. Måske bliver det hårdt. Men gør alt, hvad du kan for at nå dit mål!

Bodil Jørgensen · 20. december 2020 kl. 12:10 am

“Træk vejret og hold fast i roen.”

Carina Constantin · 20. december 2020 kl. 7:55 am

Du er lige præcis, som du skal være!

Anders · 25. december 2020 kl. 10:59 am

Jeg ville ikke give mig selv et råd, men sige til mit unge jeg: “Følg med, det hele ender godt.”

Læseanbefalinger fra læseåret 2020 - Litteraturhuset · 21. januar 2021 kl. 3:43 pm

[…] Jeg vil så gerne, at denne bog når bredt ud. For den er vigtig. Den sætter et spejl foran unge, og få dem til at føle sig mindre alene med de problemer, som de ellers kan føle sig så hjerteskærende alene og forkete med. Og jeg er også overbevist om, at forældre og folk som arbejder med unge, kan få rigtig meget ud af bogen også. Læs min fulde anmeldelse af bogen her. […]

BOGANMELDELSE: Til de voksne (2021) af Linn Skåber - Litteraturhuset · 10. maj 2021 kl. 12:13 pm

[…] table lignende bog med en masse mening. Den var jeg stor fan af. Herefter anmeldte jeg udgivelsen Til Ungdommen, som var det første samarbejde mellem Linn Skåber, som lavede forarbejet og skrev teksten, […]

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *