Bogen du ville ønske dine forældre havde læst af Philippa Perry (2021). Forlag: Svane & Bilgrav.

Bedømmelse: 5/6.

“Jeg har et kompliceret forhold til min mor. Det vil jeg gerne bearbejde før jeg selv bliver mor”. “Min far var ikke tilstedeværende. Jeg er bange for, at jeg bliver på samme måde over for mine egne børn”. “Hvordan undgår jeg at blive som dem?”

Skuffelse over ens forældre kommer i mange udgaver, men ønsket om ikke at blive som dem er til gengæld noget de fleste af os deler. Og alligevel har vi det med at at tage mønstre og måder at kommunikere på – eller manglen på samme – med os. Og særligt bliver det tydeligt, hvis vi en dag selv får børn.

Faktum er, at vi skabes i sammenspil med andre mennesker, og her er de første mennesker vi støder på, og som vi er mest sammen med, af særlig betydning. For flertallet af os, er det vores forældre. Vi suger til os og i sammenspillet med vores forældre, aflæser, kopierer, spiller vi op imod og bliver reageret på, skabes vi og meget af det fundament, der er “jeg” senere i livet. Vores tilknytningsmønster bliver skabt her, meget af baggrunden for vores reaktionsmønstre og coping-strategier kan oftest findes her, og endda vores værdier og moral kan have hjemsted i familiens skød. Med alderen møder vi andre mennesker og søger mere og mere ud i form af venner, kærester og rollemodeller. Her kan det tidligere lagte blive ændret og udviklet. Et godt eksempel er hvis du kommer fra et belastet hjem med en udfordret forældre-barn relation, men senere møder en empatisk lærer som virkelig ser dig. Eller en ven som er en god rollemodel. Disse mennesker kan være med til at ændre kurs og vise hvordan man også kan være og tænke.

Hvordan undgår jeg at blive som mine forældre?

Uanset hvor mange og hvilke mennesker du har mødt på livets vej, kan du være sikker på, at du kommer til at reproducere ting fra dine forældre. Første skridt er at anerkende det og være opmærksom på, hvor uønsket reproduceret adfærd opstår. Ofte kommer det til udtryk i nære relationer, hvor du føler du kan være dig selv. Klassiske eksempler kan være, at du trækker dig under konflikter som din far gjorde, og måske endda må forlade huset. Eller måske mister du besindelsen som din mor, når du føler dig forurettet.

Er du i en sund og stabil relation, hvor den anden part ønsker dig det bedste, er det til gengæld også her du kan blive klogere på dig selv og udvikle dig. Her er nogle konkrete metoder til, hvad du kan gøre i arbejdet med at blive den du ønsker at være:

 1. Særligt under konflikter kan vi have tendens til at fokusere på, hvad den anden part gør forkert. I stedet kan du øve dig på at kigge ind ad og være opmærksom på dine egne reaktionsmønstre og din adfærd. For at ændre noget, skal vi først og fremmest kunne anerkende det.
 2. Vær åben for, når din partner eller andre vigtige personer i dit liv, gør dig opmærksom på din adfærd. Du kan lære meget ved at være nysgerrig på, hvordan vedkommende ser dig. Også det, der måske kan få dig til at skamme dig. Det kræver, at du ligger stridsøksen for en stund og tror på, at vedkommende vil dig det bedste.
 3. Vær åben for, at reaktionsmønstre og noget som umiddelbart føles som personlighedstræk, godt kan ændre sig. Med et bevidst fokus på at stoppe op, overveje hvad der ligger til grund for den uønskede adfærd og tænke over, hvad du vil gøre i stedet i den givne situation, kan du komme langt. Nogen foretrækker, at blive guidet af en psykolog i denne udvikling, mens andre formår at gøre det på egen hånd. Læs også vores forældreguide i linket.
forældre bog

Bogen du ville ønske dine forældre havde læst – (og som dine børn vil blive glade for at du har læst)

2. september udkom psykoterapeut Philippa Perrys bog på dansk, med titlen “Bogen du ville ønske dine forældre havde læst – (og som dine børn vil blive glade for at du har læst)”.

På humoristisk og fordomsfri vis, gør Perry dig klogere på dine relationer til dine kære. Her får du en forståelse for, hvordan din barndom har formet dig, og hvorledes du håndterer dine børns væsen. Udover viden og eksempler bliver du løbende introduceret for øvelser, som skal tjene til, at du kan bryde negative mønstre og blive en empatisk forælder. Viden og øvelser der i virkeligheden vil gavne dig i alle slags relationer.

Noget af det fineste ved bogen er, at den tager dig blidt i hånden og giver håb, steder hvor der kan være skår. Skår, som du måske finder skamfuldt og ikke engang helt vil stå ved over for dig selv. For Perry har helt ret i, at selvom man kan fejle i sit forældreskab og relationer i det hele taget, kan man oftest også gøre op for det med god vilje og omhu.

“Hvordan vi har det med os selv, og hvor meget ansvar vi tager for, hvordan vi reagerer over for vores børn, spiller en stor rolle i forældrearbejdet, som alt for tit overses, fordi det er meget lettere at fokusere på vores børn og deres adfærd i stedet for at se på, hvordan vi selv påvirker dem. Og det er ikke kun vores reaktioner på børnene, der former deres personlighedstræk og karakter, men også, hvad de opfatter og føler i deres miljø.”

På trods af, at jeg er uddannet psykolog, fik jeg også en masse med mig ved at læse bogen. Både fagligt, men i høj grad også personligt. Som mor til en 2årig trold bliver jeg ikke sjældent sat på prøve. Ved at gå øvelserne fra bogen igennem, er jeg blevet bevidst om flere uhensigtsmæssige mønstre i mit eget moderskab. Jeg kan se, hvor de stammer fra, og jeg forsøger dagligt at udfordre dem. Fremfor at blive træls over, at min datter fx sætter sig imod i visse situationer, kan jeg nu se, at jeg også er med til at skabe dem qua min måde at tackle situationerne på. Ved at udfordre mine egne mønstre, har situationerne med tiden skiftet karakter. Det har fået mig endnu tættere på den harmoni jeg ønsker at leve i med min datter.

Fra en graviditet er igang, får man smidt en masse viden i hovedet. Pjecerne om amning, sygdomme, vaccinationer, barselsdagpenge og pasningstilbud vidner om, at fokusset ligger tungt på det fysiologiske og praktiske. Tænk engang hvilken verden vi ville leve i, hvis nu en bog som denne, også var en del af pakken.

Vind bogen

I samarbejde med forlaget bag bogen, Svane & Bilgrav, udlodder jeg et eksemplar af denne vigtige bog. For at deltage i konkurrencen skal du i kommentarfeltet nedenunder skrive, hvorfor netop du ønsker at vinde denne bog. Få et ekstra lod, hvis en ven skriver en kommentar og refererer til at de er bliver ført herind via dig.

Der trækkes en vinder d. 31.10. Vinderen kontaktes direkte over mail.


42 Kommentarer

Erik · 20. oktober 2021 kl. 2:21 pm

Jeg bliver færdiguddannet psykolog til næste år, og jeg er sikker på bogen vil kunne give mig nogle gode redskaber til mit virke!

Miriam Pedersen · 20. oktober 2021 kl. 2:30 pm

Jeg synes den lyder spændende og meget relevant – både fagligt og personligt 🙂

  BP · 20. oktober 2021 kl. 3:32 pm

  Jeg er opvokset med en alkoholiseret far og en kontrollerende mor, og har derfor stor fokus på at bryde mine forældres opdragelsesmønster der primært bestod af kæft, trit og retning. Hertil tænker jeg bogen kan give et godt bidrag.
  Mor til to og et tredje barn på vej ❤️

  Karen Tinghus · 20. oktober 2021 kl. 4:51 pm

  Den vil jeg gerne vinde. Det kunne være fin inspiration – både personligt og fagligt.

Jo Brygger · 20. oktober 2021 kl. 2:56 pm

Den vil jeg rigtig gerne have fingrene i, da jeg tror den kunne bidrage med en god vinkel i mit arbejde med børn og deres forældre. Det er altid fedt med inspiration!

Dina · 20. oktober 2021 kl. 2:58 pm

Jeg kæmper lige nu netop med dette og kommer til kort overfor mine to piger, da de gamle ar og mønstre er så dominerende, så denne anmeldelse giver håb for at jeg kan få den gamle sti udfordret og ændret gennem denne bog. Så jeg håber virkelig på at være den heldige som får et eksemplar.

  Anne · 20. oktober 2021 kl. 3:28 pm

  Fordi jeg også er en psykolog, som kan blive klogere 🙂

  Katrine · 20. oktober 2021 kl. 4:14 pm

  Som titlen antyder: Jeg ønsker at læse denne bog. Jeg mangler altid god litteratur og øvelser i mit arbejde med Børn og familie, så ville være skønt at vinde et eksemplar.

  Anne Toft Pedersen · 21. oktober 2021 kl. 6:22 am

  Jeg arbejder som privatpraktiserende psykolog og tænker, at denne bog er meget relevant både for mit arbejde og for mit privatliv med mand og børn Håber at vinde

Mille Jerichow · 20. oktober 2021 kl. 3:06 pm

Den ville jeg gerne vinde, da jeg arbejder med anbragte børn og unge, og det lyder som en spændende bog jeg kunne bruge i forældre og familiesamtaler.

  Caroline Nygaard · 20. oktober 2021 kl. 7:00 pm

  Jeg vil meget gerne vinde og læse bogen, da jeg i mit arbejde som psykolog arbejder tæt med børn og deres forældre – og så venter jeg mit og min kærestes første barn. Så dette ville være skøn og inspirerende læsning for mig.

Emma · 20. oktober 2021 kl. 3:26 pm

Det ville glæde mig meget, at forære bogen til min kære veninde, som står overfor den enorme omvæltning moderskabet bringer. Jeg har selv læst den, og jeg tror at den ville give hende meget.
Tak for anmeldelsen!

Anne · 20. oktober 2021 kl. 3:27 pm

Jeg vil meget gerne vinde et eksemplar ❤️
Den kunne gavne mig selv og mine klienter, er jeg sikker på.

Marianne Christiansen · 20. oktober 2021 kl. 4:10 pm

Den ville jeg gerne vinde, og derefter få min e nu voksne børn til at læse 🙂 Mon ikke også den kunne være særdeles brugbar i mit daglige arbejde med omsorgssvigtede voksne

Chris · 20. oktober 2021 kl. 5:45 pm

Det virker som en rigtig spændende bog. Jeg er sikker på det er sådan en bog, som efterlader et indtryk og udvikler en som menneske – og dét tænker jeg er svært at sige nej til 🙂

michael · 20. oktober 2021 kl. 5:50 pm

jeg har tre egne børn og et løbende flow af børn i mit arbejde som børnepsykolog. hvis læsning af denne bog kan gøre en forskel for blot en af alle dem, så er det den læsning værd.

Katrine · 20. oktober 2021 kl. 6:05 pm

Som nyuddannet psykolog og mor til en 1-årig, tror jeg bogen både vil give inspiration og læring, jeg kan anvende fremadrettet både personligt og fagligt.

Rebekka · 20. oktober 2021 kl. 6:20 pm

Fordi du har vant min nysgerrighed til at læse denne spændende bog

Anna · 20. oktober 2021 kl. 7:01 pm

Dels fordi jeg selv snart er færdiguddannet psykolog og familiemønstre altid er spændende at blive klogere på. Men hovedsageligt fordi jeg skal være mor for første gang om en måneds tid og det her kunne være en interessant bog at læse sammen med min mand.

Mette · 20. oktober 2021 kl. 7:02 pm

Den lyder så spændende – og vigtig viden til min stilling som klinisk psykolog, der arbejder med forældre ☺️

Cecilie Frey · 20. oktober 2021 kl. 7:09 pm

Beskrivelsen af bogen rammer mig på et personligt niveau såvel som fagligt, som både mor til to og kommende psykolog.

Marianne · 20. oktober 2021 kl. 7:11 pm

Jeg tror, at bogen vil bringe værdi og mulighed for udvikling både fagligt og personligt.

Signe · 20. oktober 2021 kl. 7:34 pm

Jeg er lige blevet mor, og ønsker at lære mere om mig selv, så jeg kan give både mit eget indre barn og mit ydre barn, de bedst mulige forudsætninger, og om ikke andet, bevidstheden om dem. Jeg vil gerne læse bogen, så min søn ikke behøver, at ønske at jeg havde læst den.

Anna Sofie Slot · 20. oktober 2021 kl. 8:18 pm

Jeg vil altid gerne blive klogere – både som datter, mor og psykolog. 🙂

Astrid Nielsen · 20. oktober 2021 kl. 8:40 pm

Jeg har for nylig givet bogen i gave til en veninde som lige er blevet mor, og jeg kunne sådan tænke mig også selv at læse den!

Louise holm · 20. oktober 2021 kl. 9:08 pm

Jeg synes den lyder god og spændende og vil meget gerne vinde

Rebecca Gylmer · 20. oktober 2021 kl. 10:12 pm

Jeg er nyuddannet psykolog og har lige fået mit første job hvor jeg blandt andet kommer til at arbejde med børn og familier og synes derfor i den sammenhæng at det kunne være en utrolig spændende læsning. Krydser fingre ☺️

Mathilde · 21. oktober 2021 kl. 3:57 am

Jeg har planer om at læse til psykoterapeut, når økonomien engang har plads til det. Indtil da vil denne bog være et godt sted at starte.

Line Schrøder · 21. oktober 2021 kl. 6:51 am

Jeg håber, jeg vinder denne bog, da den lyder rigtig god og ganske brugbar i arbejdet med klienter. Flere af mine klienter lyder til at ville få noget ud af at læse den og jeg vil gerne selv læse den, inden jeg evt anbefaler den til klienter.

Line · 21. oktober 2021 kl. 9:28 am

Både personligt og fagligt i mit nye arbejde som psykolog tror jeg bogen vil gavne! Den lyder spændende og evig relevant for så mange af os.

Stine schaksen · 21. oktober 2021 kl. 9:59 am

Ih, det er jo BOGEN jeg har ventet på.
Nu er mine børn halvstore, så hvis jeg skal nå at give dem en bedre version af mig, så skal det til at være NU.
MEN i egenskab af lærer, tænker jeg at det kan være mindst lige så vigtig viden i forhold til hvordan man forholder sig til den enkelte elev. Hvad er det der får mig til at reagere som jeg gør i specifikke situationer.
Det ville jeg gerne både blive klogere på, og agere på

Ninna · 21. oktober 2021 kl. 11:09 am

Jeg vil meget gerne blive klogere på dette emne. Er selv lige blevet mor for første gang 🙂

Marie · 21. oktober 2021 kl. 2:52 pm

Sikke en spændende og vigtig bog. Jeg er sikker på, den vil være brugbar for mig, da bekymringen for at videreføre egne dårlige oplevelser i opvæksten spiller en stor rolle i min tvivl omkring selv at få børn.

  Maria C · 22. oktober 2021 kl. 10:10 pm

  Jeg vil meget gerne læse bogen og blive inspireret personligt og fagligt.

Kristoffer · 21. oktober 2021 kl. 3:48 pm

Jeg er psykologistuderende med stor interesse inden for feltet, der beskæftiger sig med relationen mellem barn og omsorgspersoner igennem opvæksten. Jeg synes, at bogen lyder utroligt spændende og rammende, og den vil uden tvivl blive benyttet i mit personlige liv – hvoraf min interesse er udsprunget – og i mit fremtidige professionelle virke. Tak for anbefalingen!

Line Meiling · 22. oktober 2021 kl. 11:16 am

Den bog vil jeg selvsagt gerne læse og mine børn håber at jeg gør det!

Linda · 22. oktober 2021 kl. 6:21 pm

Jeg er selv uddannet psykolog og mor til to. Jeg arbejder dagligt på min dynamik med mine børn (og øvrige relationer), så jeg byder al viden og inspiration velkommen.

Michele · 23. oktober 2021 kl. 12:57 pm

Jeg vil SÅ gerne vinde den bog. Jeg har gennem længere tid gået til supervision på personlig stil og har bare erfaret, at det er et emne, man kan blive ved med at fordybe sig i. SÅ spændende..!!

Ronni · 27. oktober 2021 kl. 6:34 pm

Netop den problematik begyndte jeg at tage op med min psykolog i dag! Som han sagde: “Vi har fat i noget væsentligt her…” Den her bog må jeg simpelthen læse

Anne · 29. oktober 2021 kl. 1:25 pm

Super spændende! Jeg vil gerne vinde bogen af flere grunde. Den ene er personlig og handler om min egen relation til mine forældre, der i mange år har været præget af lange sygdomsforløb. Den anden er af mere faglig karakter, idet jeg er overbevist om, at jeg vil kunne bruge bogen i mit daglige virke som psykolog. Derfor håber jeg, at jeg er den heldige vinder.

Anne · 7. november 2021 kl. 5:33 pm

Er der trukket en vinder af bogen?

  Psykolog Elena Leah · 7. november 2021 kl. 6:05 pm

  Kære Anne
  Det kan du tro. Vinderen blev kontaktet direkte, og det blev Stine schaksen.

  God aften

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *