Måske skulle du snakke med nogen af Lori Gottlieb. Forlag: Svane & Bilgrav.
Bedømmelse: 5/6 hjerter.
Har du nogensinde undret dig over, hvordan terapi foregår? Og synes du det virker sært, at nogen vælger et fag, hvor arbejdet går ud på at møde fortvivlede og ulykkelige mennesker hver dag? Hvorfor vil nogen udsætte sig selv for det? Generelt kan terapi synes som en mystisk ting. Indtil nu. Psykolog Lori Gottlieb tager os med ind i det terapeutiske rum i bogen “Måske skulle du snakke med nogen”. Gennem fortællingen besvarer hun ovenstående spørgsmål, og mange flere. Læs mere her om, hvad bogen har at byde på, og se nederst hvordan du kan vinde et eksemplar.
Udover at være psykolog, er jeg også litteraturanmelder (se mere her: www.Litteraturhuset.dk). Det betyder bla., at jeg uopfordret får tilsendt bøger fra forlag og forfattere i håb om, at jeg vil give nogle positive ord med på vejen. Da Måske skulle du snakke med nogen kom ind ad døren, gjorde jeg mig ikke de store tanker om bogen, grundet en del deadlines og andet vigtigt arbejde. Tilfældigt så jeg, at Irvin Yalom (anerkendt psykiater, psykoterapeut og forfatter) havde blåstemplet bogen. Og pludselig sad jeg med hovedet nede i den. Det ene øjeblik storsmilende og varm om hjertet. Det næste øjeblik travl med at understrege vigtige pointer og inspirerende citater. For dernæst at blive rørt og komme til at væde papiret. Jeg har slugt bogen, og jeg er nu klar til at give den dét spotlys den fortjener.
En psykolog, går hos en psykolog, mens andre bruger de to som psykolog
Historien er simpel, om noget som ellers er ret kompliceret. Psykolog Lori Gottlieb laver psykoterapi. Her møder hun forskellige mennesker, med forskellige problemer. En dag ramler hendes egen verden sammen, da hendes ellers perfekte kæreste vil forlade deres ellers perfekte forhold. Bare sådan – fra den ene dag til den anden. Rasende, såret og forvirret, finder Lori ud af, at hun bliver nødt til at smage på sin egen medicin. Hun får kontakt til den erfarne, og lettere sære, psykolog, Wendell. Gennem de knap 450 sider fortæller hun om sin terapeutiske rejse med Wendell, mens hun mellem sine sessioner hjælper egne klienter. Herigennem møder vi bla. John, som er en Hollywood-producer som har nok i sig selv. Rita, en ældre kvinde som truer med at begå selvmord på sin næste fødselsdag, hvis tingene ikke bliver bedre. Og Julie, en nygift ung kvinde som får en terminal sygdom. Kærligt og med humor kommer vi med på de her menneskers individuelle rejser. Gradvist går det op for Lori, at mange af de spørgsmål hendes klienter tumler med, er nogle hun selv kommer til at forholde sig til.
Fortællingen tager os med ind i terapirummets dybeste afkroge. Desperation, angst, vrede, depression, smadrede drømme, sygdom, død og sorg fylder. Men lige så meget fylder nærvær, indsigt, udvikling kærlighed og opblomstring. Bogen løfter sløret for, hvordan psykologer arbejder. Og ikke mindst, hvordan deres klienter gør det. Hvordan en psykologisk udvikling ser ud, og hvordan psykologer også vokser i mødet med de mennesker de sidder over for. Imens den viser dette, viser den os også, hvordan det helt generelt er at være menneske.
“Psykologen forklarede, at forskellige sider af os selv ofte ønsker forskellige ting, og hvis vi lukker munden på de sider, vi finder uacceptable, finder de andre måder at blive hørt på.”
Bogens målgruppe – klienten eller psykologen?
Noget af det jeg særligt kan lide ved Måske skulle du snakke med nogen, er at den henvender sig så bredt. Jeg selv er som bekendt uddannet psykolog fra Københavns Universitet og har efterhånden en del terapeutisk erfaring. Alligevel var der ny viden for mig at hente i bogen. Både teoretisk, gennem gode refleksioner og måder at anskue forskellige tematikker på. Jeg er blevet inspireret og tager ting med mig i mit videre arbejde. Det er jeg taknemlig for.
Men hvordan er det så, at læse bogen for én, som ikke er psykolog? Jeg drøftede bogen med Leonora Christina Skov (forfatteren bag Den, der lever stille), og hun er mindst lige så begejstret for den. Skov fortæller ” … i terapien sidder jeg ofte og brænder inde med spørgsmål, der ikke er specielt relevante for whatever problemstilling, vi er midt i. Alt muligt, der handler om, hvordan arbejdet ser ud fra hendes side. Det synes jeg, at bogen kaster lys over. Den bog er fantastisk.”
Det er svært at give det fulde indtryk af denne bog, fordi den kommer så bredt omkring, og samtidig vældig dybt. Den viser det mest reelle billede af hvordan terapi kan se ud, som jeg har stødt på i skønlitteratur- og filmverdenen. Så uanset om du er psykolog, klient, nysgerrig, eller bare menneske, så vil jeg anbefale den til dig. Der er guldkorn for alle at hente i denne bog.
Vind bogen
I samarbejde med forlaget bag bogen, Svane & Bilgrav, udlodder vi et eksemplar af Måske skulle du snakke med nogen, til en heldig person.
For at deltage i lodtrækningen, skal du under dette indlæg skrive en kommentar om, hvad du synes kunne være spændende at få at vide om psykologer. Noget du måske har tænkt over, men ikke ved hvor du skal få besvaret. Noget du måske altid har overvejet at spørge din egen psykolog om, men ikke tør.
Der bliver trukket en vinder d. 7. december. Vinderen får direkte besked over mail. Læs mere om bogen her.
Hvis du er nysgerrig på, hvordan terapi foregår hos lige præcis mig, kan du læse mere her.
45 Kommentarer
Anne · 19. november 2020 kl. 4:54 pm
Var det mon her, man skulle kommentere? Hilsen en psykolog
A.S. · 21. november 2020 kl. 10:44 pm
Jeg er nysgerrig på et emne som omsorgstræthed blandt psykologer og hvordan den ser ud hos andre? Håber på at “vinde” bogen.
H. Keiser · 19. november 2020 kl. 9:03 pm
Jeg ville gerne spørge en psykolog om, hvem hen selv har fået mest ud af at tale med om livets store spørgsmål.
Katja · 19. november 2020 kl. 10:37 pm
Jeg ville spørge, hvordan psykologen sørger for ikke at tage andres bagage med hjem efter en lang arbejdsdag, og stadig er nærværende og tillidsvækkende i relationen. Det har altid undret mig og var en af de primære årsager til at jeg holdt op med at jagte drømmen om selv at blive psykolog tilbage i begyndelsen af gymnasiet, fordi jeg helt uhæmmet bare suger andres følelser til mig ♀️ (okay, det er en overdrivelse, men jeg er virkelig nysgerrig på det).
Sarah · 22. november 2020 kl. 1:30 pm
Jeg studerer psykologi og føler, at vi ikke får nok at vide om praksis og terapi. Derfor kunne jeg godt tænke mig at læse mere om terapi i praksis og blive klogere på det den vej igennem!
Kristine · 20. november 2020 kl. 1:18 am
Jeg ville spørge en psykolog om, hvordan denne rummer fortællinger, som er meget voldsomme.
M. Møller · 22. november 2020 kl. 6:24 am
Jeg er nysgerrig på, hvordan man som psykolog er nærværende og empatisk i det terapeutiske rum uden at blive for påvirket af sit arbejde i privatlivet.
F. Madsen · 20. november 2020 kl. 4:20 am
Jeg vil gerne spørge om, hvad jeg kan gøre for at undgå at videreføre mine egne vanskelige familieforhold til mine børn
Line · 20. november 2020 kl. 6:20 am
Jeg ville gerne spørge om hvordan psykologen dog klarer at håndtere sit eget liv? Og jeg tror bogen her kunne hjælpe mig med det spørgsmål!
Lisa Christensen · 20. november 2020 kl. 12:58 pm
Hvordan takler man sin gamle mor bedre og får en bedre kommunikation
Anna Sofie Slot · 20. november 2020 kl. 2:43 pm
Jeg vil da gerne blive klogere på min egen faggruppe og dermed på mig selv. 😉
Miriam Pedersen · 20. november 2020 kl. 4:26 pm
Jeg vil gerne spørge om, hvordan man som psykolog accepterer, at man ikke kan hjælpe alle?
Anne · 20. november 2020 kl. 4:35 pm
Jeg vil gerne blive klogere på terapi mellem 2 psykologer, da jeg selv af og til går i egenterapi. Spændende bog.
Susanne · 20. november 2020 kl. 5:00 pm
Jeg kunne være nysgerrig på, hvad psykologens menneskesyn er formet af.
Miriam Bach Petersen · 20. november 2020 kl. 5:41 pm
Mon det en sjælden gang sker, at klienten spørger terapeuten: Hvordan mon det egentlig er for dig, det, jeg fortæller om her? (Yalom)
Lærke · 20. november 2020 kl. 6:14 pm
Jeg er nysgerrig på en anden psykologs oplevelse af at være i terapi hos en psykolog, da jeg selv oplever, at det er meget anderledes ift da jeg ikke var blevet psykolog endnu ✨
Birgitte Schaumann · 20. november 2020 kl. 6:42 pm
Jeg er også selv psykolog og er også nysgerrig på at høre hvordan en anden psykolog oplever at være i terapi ved en psykolog. Jeg er også spændt på at læse psykologens beskrivelser af sine egne klienters terapi forløb.
Josephine · 20. november 2020 kl. 8:29 pm
Jeg kunne egentlig godt tænke mig at få et bedre indblik i oplevelsen af at være psykolog men selv have behov for psykologhjælp. Jeg studerer psykologi i øjeblikket og har flere gange tænkt på hvor svært det kan være at arbejde som psykolog, især når man døjer med egne problematikker. Så hvis bogen er så god som du anmelder, ville jeg synes det var spændende at få dette indblik i hvordan det kan opleves 😀
Psykolog Elena Leah · 7. december 2020 kl. 2:12 pm
Kære Josephine
Du er den heldige vinder af bogen Måske skulle du snakke med nogen af forfatteren Lori Gottlieb. Du må meget gerne skrive en mail til mig på Psykolog@elenaleah.dk. Her skal du tilføje din adresse, tlf. nr. og mailadresse. Så sender forlaget dig bogen snarest muligt.
Tillykke og god læselyst 🙂
De bedste hilsener
Elena
Merete · 20. november 2020 kl. 8:35 pm
Jeg ville spørge, hvordan en psykolog vurderer, hvornår det klienten siger bare er et øjebliksbillede og hvornår det er en tendens eller et mønster..
Laila · 20. november 2020 kl. 9:20 pm
Jeg ville spørge om, hvorvidt det er muligt at være sikker på, at klienten ikke føres ubevidst af de spørgsmål, som psykologen stiller? Hvordan man kan tage den menneskelige faktor ud – er det overhovedet muligt?
Gry Blædrl · 20. november 2020 kl. 10:11 pm
Som psykolog vil jeg gerne vide mere om hvordan en anden psykolog har oplevet at gå til psykolog og oplevet at være i hjælpe-branchen i en periode hvor hun selv havde brug for hjælp.
Poul Anker · 20. november 2020 kl. 10:52 pm
Mon en psykolog kan gå til psykolog – uden at det måske bliver en “hanekamp” om hvem der er bedst .
Tille Schøler · 21. november 2020 kl. 7:55 am
Jeg ville være meget glad for at læse denne bog – hilsen en psykolog 🙂
Otilia Henriksen · 21. november 2020 kl. 8:38 am
Jeg kunne tænke mig at vide, om psykologer møder modstand fra skolelærere og pædagoger pga. deres pædagogisk psykologisk viden?
Emma · 21. november 2020 kl. 10:39 am
Hvordan åbner man op, når man – på forhånd – “annullerer” alt man begynder at sige, fordi det lyder forkert? ❄️
Mette · 21. november 2020 kl. 2:41 pm
Jeg er selv psykolog og synes at egenterapi er vigtigt og berigende. Gad vide hvordan det er at have en anden psykolog som klient? Det kunne jeg godt tænke mig at læse om!
Pernille · 21. november 2020 kl. 5:20 pm
Glæder mig til at læse bogen!
Hvilke elementer og evt kernekompetencer/attituder giver en givende og inspirerende energi i terapi? Kemi, empati og gensidighed, nysgerrighed, udforskende spørgsmål, eller noget helt tredje?
Dorte Engelund · 21. november 2020 kl. 7:02 pm
Hvordan kan man håndtere det at have en psykolog i terapi på en måde, hvor personen bliver behandlet ligesom andre klienter, men med en bevidsthed om at have en fælles forståelse som psykologer?
Tenna · 21. november 2020 kl. 7:20 pm
Jeg ville spørge om, hvordan psykologen holder sin egen livskrise ude af terapien med egne klienter.
Julie · 21. november 2020 kl. 7:31 pm
Jeg vil gerne vide mere om, hvordan man må lære at håndtere sine egne stærke følelsesmæssige reaktioner i terapirummet og opføre sig professionelt – psykologstuderende
Rebecca · 21. november 2020 kl. 7:32 pm
Jeg ville spørge psykologen om hvad de gør for at passe på sig selv i deres erhverv så de ikke tager tingene med sig hjem?
The · 21. november 2020 kl. 9:58 pm
Jeg ville gerne spørge psykologen, om og evt. hvordan vedkommende kan lægge sine “faglige briller” fra sig i private sammenhænge?
Hannah Natalie Curden · 21. november 2020 kl. 11:00 pm
Jeg blev meget berørt af Elena Leahs anmeldelse og savner at læse noget skønlitteratur om emnet… fra en kvindes synsvinkel!
At blive inspireret til vinkler hvorpå man kan håndtere Cases, som for en gangs skyld ikke er faglitteratur men en mere underholdende måde at få inspiration på.
Særligt bed jeg mærke i emnet omkring selvmord som jeg synes altid kan være en svær problematik.
Jeg får meget lyst til at læse denne bog og krydser fingre.
Inge Lund · 22. november 2020 kl. 4:28 am
Vil gerne have svar på hvordan psykologer selv psykisk kan holde til alle de betroelser de får og alle de skæbner de får indblik i. Hvordan kan de lægge det bag sig når de går hjem fra arbejde?
Birgitte · 22. november 2020 kl. 6:20 am
Jeg er selv psykolog og elsker enhver bog, der menneskeliggør psykologer. Jeg har også hørt andre tale godt om bogen og vil gerne læse den og dele den med mine egne læsere/lyttere.
Lillian Steenholt · 22. november 2020 kl. 6:52 am
Hvordan rummer psykologen klienter med lignende udfordringer, som psykologen selv har – uden at blande sin egen virkelighed ind i terapien?
Amanda · 22. november 2020 kl. 10:10 am
Jeg er førsteårs psykologistuderende, så vil bruge bogen til at få en ide om hvordan terapi kan foregå.
Hvis jeg skulle give mit bud på noget jeg ville spørge en psykolog om, ville det nok være – hvordan lægger man sit erhverv til side overfor venner og familie?
Sidsel · 22. november 2020 kl. 10:38 am
Jeg er psykologistuderende, og på uddannelsen får man faktisk ikke ret meget reelt indblik i hvad en psykologisession indebære og hvilken betydning den har. Jeg kunne godt tænke mig at vide noget mere om dynamikken i en sådan situation. Hvordan formår man ikke at føle empati, men i stedet sympati med sine klienter, hvis man selv er et følsomt væsen?
Natasha · 22. november 2020 kl. 3:12 pm
Jeg er selv psykologistuderende og har længe undret mig over og tænkt over, hvilket faktorer, der primært gør nogle folk interesseret i at blive psykologer. Ved, der nok findes mange forskellige motivationer, men hvad er de mest typiske for at blive psykologi – evt. nysgerrigheden på menneskets sind og psyke eller ønsket om at hjælpe andre (eller sig selv) ift. psykiske udfordringer? 🙂
Det tænker jeg kunne være interessant at høre psykologer om – sådan lidt psykologens egen selvrefleksion. :p
Anne B · 22. november 2020 kl. 8:02 pm
Hvordan man bedst hjælper et andet menneske gemmen en sorg forbundet med tabet af en vigtig person.
Hanne · 23. november 2020 kl. 6:35 am
Jeg vil gerne vide mer om hvordan terapi fungerer mellem to psykologer, enten det er egenterapi i forbindelse med specialisering eller terapi grundet personlige behov. Jeg er snart færdig uddannet psykolog og vil gerne vide mere om hvordan jeg kan blive en god psykolog for andre 🙂
Caroline · 23. november 2020 kl. 6:36 am
Jeg er nysgerrig på hvor meget eksistentiel ensomhed fylder i rummet
Læseanbefalinger fra læseåret 2020 - Litteraturhuset · 21. januar 2021 kl. 3:56 pm
[…] Måske skulle du snakke med nogen er livsbekræftende og en bog vi har manglet. Læs min fulde anmeldelse her. […]
Psykologens Bogreol: Kvartvejs – Vind bogen · 23. august 2022 kl. 9:37 am
[…] med sine problemer, men som også giver et indblik i den terapeutiske process. Ligesom i bogen Måske skulle du snakke med nogen af Lori Gottlieb, kommer vi ind i psykologens hoved og hører hvad denne tænker. Allervigtigst er […]