I løbet af et liv vil de fleste af os opleve at få vores hjerte knust. Et knust hjerte kan skyldes mange ting f.eks. forandringer eller tab. Når sorgen skyldes at et menneske, som vi elsker, dør er det ude af vores kontrol. Når det menneske vi elsker lever videre uden os via et kærestebrud, kan tabet føles lige så sorgfuldt men på en anderledes måde. Ligesom vi alle vil opleve et tab grundet død, vil langt størstedelen af os også opleve hjertesorg, når en romantisk relation må slutte.
I denne artikel vil jeg beskrive, hvad der sker, når vi får vores hjerte knust af en vi elsker og hvorfor smerten kan være så stor og kompleks. Jeg vil give dig, der måske befinder sig i et kærestebrud, nogle gode råd og refleksioner, som du kan tage med dig.
Hvad er hjertesorg?
Hjertesorg er en af de mest naturlige oplevelser. Vi mennesker har brug for at knytte bånd til hinanden, og her opstår der nogle gange romantisk kærlighed. Men selvom, at vi forelsker os i et andet menneske, betyder det ikke nødvendigvis at denne relation varer ved. Uanset hvorfor bruddet sker kan det føles voldsomt at skilles fra et menneske. Men statistisk set ender halvdelen af ægteskaber i skilsmisse. Så det er en risiko, når du hengiver dig til et andet menneske, at det en dag kan slutte.
Hjertesorg kommer ofte som følge af en forelskelse. Forelskelse og parforholdet er en kompleks størrelse. Og nogle gange er det derfor, at I må skilles og gå hver jeres vej i livet. Vi har en artikel om forelskelse og parforhold, som du kan læse her.
Hvorfor gør hjertesorg så ondt?
Netop fordi selve forelskelsen og kærligheden til et andet menneske er så kraftfuld, kan det føles enormt smertefuldt at sige farvel til en man elsker eller har elsket. Smerten kan være forbundet med, at du ikke selv ønskede at forholdet skulle slutte. Eller at du stadig elsker personen, men at du ved, at det er det rigtige at gå hver til sit. Der vil altid være et tab forbundet med et brud og smerten kan føles uendelig. Uanset omstændighederne for bruddet foregår der nogle store forandringer både fysisk og psykisk, når du oplever hjertesorg.
1. Hvad sker der i din hjerne under kærestebrud?
Ifølge forskning på området ved man, at det er de samme belønningssystemer i hjernen, der bliver aktiveret ved forelskelse, som ved lysten til euforiserende stoffer. Der kan derfor opstå en slags afhængighed i hjernen til det menneske, der har knust dit hjertet. Det kan bl.a. gøre at længslen efter det menneske kan føles meget stort. Du kan derfor også føle, at du ikke rigtig ”er dig selv”. Og at du gør eller tænker ting, som du normalt ikke ville gøre.
Signalstofferne oxytocin og dopamin er forbundet med følelser af lykke og heraf forelskelse. Når vi mister en af kilderne til denne lykke, kan niveauerne af signalstofferne i hjernen falde, og vi kan føle den store smerte og tristhed ved bruddet. Når du oplever hjertesorg kan dit niveau af stresshormonet kortisol stige og give dig mange af de fysiske symptomer, som du måske oplever ved hjertesorg. Det kan give ondt i maven, besvær med at sove eller et behov for at sove meget, mindsket eller øget appetit m.m.
Du kan læse mere om studierne bag de neurologiske forklaringer for hjertesorg her.
2. Forandringer i hverdagen
Når dit hjerte bliver knust er det ikke kun din krop og din hjerne, der gennemgår store forandringer. Rent praktisk kan det påvirke den måde din hverdag ser ud på. F.eks. at du ikke længere laver de samme ting. Eller at du måske skal flytte væk fra det hjem, du har delt med din kæreste. Måske plejede I, at skrive meget sammen, og ikke at gøre dette længere kan føles som en stor omvæltning. Det kan være, at du havde et nært forholde til vedkommendes familie eller venner, eller måske delte i den samme vennekreds. Der kan derfor være en række forandringer i hverdagen, som du skal forholde dig. Du skal finde dig til rette i en ny hverdag. Det hele kan føles voldsomt på én gang, og det er helt naturligt, at det også er en del af sorgen at sørge over tabet af andre ting end blot personen.
3. Dit syn på dig selv og fremtiden
Når vi får vores hjerte knust, hvad end det er vores eget valg eller ej, kan det rykke ved vores forestillinger om hvem vi er. Måske er du blevet såret af den du elsker. Det kan gøre dig i tvivl om hvem du selv er. Eller få dig til at tvivle på dit eget værd. Det kan være at bruddet har været konfliktfyldt og smertefuldt. Det kan få dig til at tvivle på din egen rolle i det. Disse følelser kan være svære at navigere i, og det er helt naturligt at have brug for at reflektere over alle de tanker, der måske er opstået.
Udover at et brud kan udfordre dine forestillinger om dig selv, og måske endda den partner du har mistet, så kan det også udfordre dine forestillinger om fremtiden. Måske havde du forestillet dig resten af dit liv med det her menneske og tanken om, at du ikke længere kan regne med det, kan føles uoverskuelig og forvirrende. Blot dagen i morgen eller næste uge, kan føles uoverskuelig, når du har været vant til at have lige præcis det her menneske i dit liv. Fremtiden kan derfor føles uhyggelig eller uvis, når du er ved at bearbejde din hjertesorg. Selvom at den følelse er stærk lige nu, så vil den også passere med tiden, og du vil finde ro i det nye.
4. Følelsesudsving
Mange forbinder hjertesorg med følelsen af at være ked af det. Men ked af det-heden kan eksistere side om side med mange andre følelser. Du kan opleve at føle dig vred på situationen eller på din tidligere partner. Det kan være, at du føler skam over dig selv eller det du mon kunne have gjort anderledes. Du kan på samme tid føle glæde eller håb for fremtiden. Hjertesorg er ikke en entydig størrelse og følelserne kan svinge frem og tilbage. Det kan føles forvirrende, men det er helt normalt, at du ikke kun føler selve sorgdelen ved et brud.
Hvad kan du gøre for bedst at komme gennem et brud?
Du ved måske godt, at tiden læger alle sår, men nogle gange føles det ikke særligt tilfredsstillende at få at vide, når man har hjertesorg. Heldigvis er du ikke alene, og der er mange som dig, der har været i gennem det samme. Her er en række gode råd og refleksioner, som kan guide dig gennem din hjertesorg.
1. Hjertesorg er helt naturligt
Du har nok hørt det før, men hjertesorg er meget naturligt. Selvom at det kan føles ekstraordinært hårdt at være dig lige nu, så er det du går i gennem helt normalt. Det gør det ikke nødvendigvis nemmere at være i. Men det er desværre en del af processen for rigtig mange, at det gør enormt ondt i et stykke tid efter bruddet. Nogle gange kan det hjælpe at huske på, at det altså er helt naturligt, hvis du føler dig grundforvirret af dine følelser og tanker.
2. Hjertesorg er ikke en lineær proces
Du vil måske opleve, at der er dage, hvor du knap nok kan stå ud af sengen. Og hvor det føles som, at sorgen ikke har nogen ende. Andre dage kan du føle dig mere ovenpå og håbefuld. Nogle gange kan du opleve hele følelsesspektrummet på én dag, hvilket kan føles forvirrende og overvældende. Man kunne forvente eller håbe på, at de her følelser ville følge en eller anden logisk kronologi. Der er mange, der kender til den traditionelle teori om sorgens fem faser: benægtelse, vrede, forhandling, depression og accept. Alle disse faser er meget almindelige, og du vil højst sandsynligt opleve flere af dem efter dit brud. Men en almindelig misforståelse er dog, at de følger en særlig rækkefølge. Fordi langt de fleste bevæger sig ind og ud af sorgen.
Prøv at huske dig selv på, at der ikke er en ”rigtig” måde at komme gennem hjertesorg. Det er en voldsom periode at befinde sig i. Og nogle gange tager hjertesorgen al pladsen, mens den andre gange kan træde til side for at give plads til andre vigtige eller gode ting i hverdagen.
3. Ræk ud til dem omkring dig
Når du går gennem et brud, mister du en tæt og vigtig relation. Tabet kan efterlade et tomrum i din hverdag og i dig selv. Det kan derfor være en rigtig god ide at prøve at værne om de andre gode relationer du har i dit liv. Selvom at dine venner og familie ikke kan erstatte den person, som du har mistet, kan det fylde lidt af tomrummet ud. Det kan være, at det hjælper at skrive til en ven eller et familiemedlem, når du mærker savnet eller tristheden. Det kan også være, at det bare er rart ikke at være alene. Mange oplever også en hudsult efter et brud, fordi man har været vant til at putte eller kramme dagligt. Derfor kan det være godt bare at få lidt flere kram end man ellers ville. Brug deres erfaringer og tag det, der giver mening for dig.
Ræk ud til dem omkring dig. De vil helt sikkert gerne hjælpe, og de forstår, hvorfor du måske ikke er så glad, som du plejer.
4. Skab mening i hverdagen
Når hverdagen pludselig føles tom og anderledes, kan det være en god ide at prøve at finde ud af, hvad der gør dagene meningsfulde. At noget er meningsfuldt behøver ikke betyde, at det skal være stort. Eller at det skal være svaret på, hvad meningen med livet er. Det kan være de helt små ting, der gør hverdagen meningsfuld. I starten af dit brud, er det måske bare at stå op om morgenen og spise morgenmad. Det kan være at gå en tur. Lidt efter lidt kan du tilføje flere ting, der gør, at du kan komme gennem hverdagen. Det kan være, at du finder det meningsfuldt at læse i en god bog hver dag. Det kan også være enormt meningsfuldt at være sammen med andre. Svære tider bringer kan være en mulighed for at bringe os tættere på dem vi holder af.
Det vigtigste er, at du fylder dine dage med noget, der giver dig en eller anden form for glæde. Selvom at glæden kan føles flygtig eller ligegyldig, når du samtidig bærer på en stor smerte, så er den stadig vigtig at holde fast i.
5. Giv dig selv tid til at hele
Det er en kliché, men hårde oplevelser og store følelser tager tid at bearbejde. Det er ikke til at vide, hvor længe du kommer til at have det sådan her. Men det gælder for os alle, at følelserne vil ændre sig, og at de svære følelser vil fylde mindre og mindre med tiden. Ingen af os ved, hvad fremtiden bringer. Måske vil du være glad for at være alene. Du finder måske et andet menneske at elske. Eller måske krydser din og din tidligere partners veje igen. Fremtiden er uvis men du kan prøve finde ro i, at smerten vil blive mindre og du vil blive gladere. Det er umuligt fremskynde den proces, som hjertesorg er, så derfor er mit bedste råd at du giver dig selv lov til at mærke følelserne og lader dem passere, når det føles rigtigt.
Anbefalinger til dig, der har fået dit hjerte knust
Når man oplever svære følelser, kan det tit være rart at spejle sig i andre. Det kan være i de relationer, som du har til dine venner eller familie. Men nogle gange kan det være rart at føle sig spejlet i kunsten, eller i folk du ikke kender personligt.
Her er mine anbefalinger til steder, hvor du kan høre andres fortællinger og muligvis se dig selv i dem.
1. Artikelserie, Frejas knuste hjerte, Zetland
I denne artikelserie på tre dele beskrives historien om 22-årige Freja, der har fået sit hjerte knust. Vi følger hende i livet efter bruddet, og får indblik i hvor voldsomt det kan føles. Det er en meget personlig fortælling, som er nem at spejle sig i hvis man har fået sit hjerte knust. Artiklen kan læse eller lyttes til gratis på Zetland.
Foto: Zetland
2. Podcast, 112 for knuste hjerter, Podimo
En fantastisk podcast, der bringer personlige fortællinger om hjertesorg i centrum. Værten Maria Jencel skaber et intimt rum, hvor alle følelser er tilladte og tages alvorligt. Gæsternes fortællinger er vidt forskellige og viser os både, hvor genkendeligt hjertesorg er, og hvor forskellig den kan se ud. Vigtigst af alt fortæller gæsterne om, at de blev glade igen. Og de kommer med gode råd til hvordan de kom derhen. Podcasten kan lyttes til på streamingtjenesten Podimo her.
Foto: Podimo.
Maria Jencel og hendes mand, Pelle Peter Jencel, har også skrevet en bog sammen under samme navn. Bogen gennemgår de forskellige stadier man kan befinde sig i efter et breakup, og giver gode råd til, hvordan du bedst kommer gennem det. Bogen kan købes, lånes på biblioteket eller lyttes til som lydbo
3. Musik, The Tortured Poets Department, Taylor Swift
Der findes uendelig meget musik om kærlighed og knuste hjerter. Musik kan give os mulighed for at få sat ord på nogle tanker og følelser. Det er selvfølgelig helt forskelligt, hvad der lige rammer dig, din musiksmag og din hjertesorg. I anledning af, at Taylor Swift for nyligt har udgivet et nyt album, der omhandler lige netop hjertesorg og break-ups, vil jeg anbefale dig ”The Tortured Poets Department.” Taylor Swift er dygtig til at indfange hjertesorgens mange kompleksiteter på en meget poetisk måde. Og hun formår at formidle det simpelt og sårbart. Albummet kan lyttes til på streamingtjenester eller på Youtube.
4. Podcast, Hjerteflimmer for voksne, DR Lyd
I denne DR podcast inviterer vært Sebastian Lynggaard og Ph.D. i socialpsykologi Jytte Vikkelsøe to gæster ind for at snakke om hvert deres kærlighedsspørgsmål. Nogle af gæsterne har været i lange forhold, mens andre har været uden en kæreste længe. Spørgsmålene er ofte vidt forskellige fra afsnit til afsnit. Men der kommet næsten altid nogle spændende og intime snakke ud af det. Visse ting kan du måske genkende hos sig selv. Mens andre ting blot er med til at udvide ens perspektiv på kærlighed. Podcasten kan lyttes på Spotify eller i DR Lyd her.
Foto: DR Lyd.
0 Kommentarer