December måned er for mange mennesker forbundet med glæde og hyggelige dage. Det er julemåneden, og med den kommer en masse traditioner og forventninger til, hvad der skal ske. Ikke nok med det, kan der også være forventninger til, hvordan man skal have det. Julen er nemlig en tid med fokus på familie, fest og højt humør. Så det kan føles som om, at man skal være glad bare fordi det er jul.  


Men det er ikke alle for hvem julen er forbundet med glæde og gode stunder. Tværtimod kan julen også være en ambivalent tid med ensomhed, konflikter og sorg. Denne artikel er til dig, der synes at julen kan være en svær tid. Forhåbentlig kan artiklen vise dig, at du ikke er alene. Jeg vil anbefale lidt forskelligt til, hvordan du kan passe på dig selv denne jul og gøre den en smule nemmere.

Julen kan være en svær tid

Der kan være mange grunde til, at du synes at juletiden og december måned ikke er den nemmeste tid på året. For nogle mennesker er julen fyldt med svære følelser. Det kan skyldes familieforhold, som er svære. Måske er der sygdom, sorg eller konflikter i familien, som man forbinder med julen eller som føles ekstra tunge at bære på i denne tid. Komplicerede forhold til familie eller venner kan gøre, at julen føles ensom eller isolerende. Det kan især føles ambivalent, hvis du har en lille omgangskreds og oplever, at andre har flere mennesker omkring sig.

Omvendt føler nogle mennesker at julen overvælder og stresser dem, fordi der sker meget på kort tid. Det kan f.eks. være, at du har svært at sige nej til sociale arrangementer. Selvom at dit sociale batteri er løbet tør, kan det føles som om, at du bør sige ja til det hele. Vi kan både føle skyldfølelse overfor dem vi holder af. Men også opleve FOMO (fear of missing out), når vi hører om alt det hyggelige andre går og laver. Julen er traditionernes tid, og det kan være svært at mærke efter og gøre det man selv har brug for.

Julen kan også bare falde på et uheldigt tidspunkt i livet, hvor der er noget, der er ekstra svært. Det kan være, at du kæmper med angst eller depression, som kan gøre denne sociale måned sværere. Måske er du lige gået fra en kæreste, har en stresset studietid eller noget tredje. Der er utallige grunde til, at julen kan være en svær tid. Selvom at ovenstående ikke passer på dig, er dine følelser helt valide årsager til at føle, at julen er en hård tid. Det vigtigste er at huske på, at du ikke er alene. Vi er mange, der kan føle, at julen ikke kun er en god tid.

Fem ting du kan gøre for dig selv denne jul

Det er helt i orden ikke at elske julen og at fravælge dele af den, hvis det er det du har brug for. Men der er stadig nogle ting du selv kan gøre for at gøre julen nemmere at være i. At være nænsom ved dig selv er nok den bedste gave du kan give dig selv. Her er lidt inspiration til, hvordan du nemmere kan komme i gennem julen.

1. Spejl dig i andres fortællinger

Det kan føles meget ensomt at have svært ved julen, når mange andre glæder sig til den. Samtidig fylder julen meget i hverdagen, når vi ser dekorationerne i gadebilledet eller hører julemusik i radioen. Når man mødes med folk, spørges der ofte ind til julegaver, eller hvordan man skal holde sin juleaften. Det kan føles umuligt at slippe for fortællingen om julen som en dejlig tid, og du kan føle dig konstant mindet om, at du ikke selv har det sådan.

Det kan derfor være en god ide at opdage, at den anden fortælling om julen også eksisterer. Det er fortællingen, om at julen også kan være sorgfuld og konfliktfyldt. Fordi den fortælling er også en del af manges liv. Her er en række gode steder at finde et fællesskab i denne fortælling. Der er heldigvis rigtig mange mennesker, der er gode til at snakke åbent om lige præcis det her.

  • ”JULE- OG NYTÅRSAFSNITTET” (112 For Venskaber, spotify link)

I dette helt nye afsnit taler podcastværterne Ida Sophia og Maria Jencel om forskellige dilemmaer, der kan opstå i forbindelse med julen. De taler også om nytåret, hvilket også kan være en svær aften forbundet med høje forventninger og traditioner. Der bliver læst lytterdilemmaer op, som virkelig viser os, at der er mange, der går rundt med de samme følelser og tanker.

Hvis du kan lide denne slags podcast kan du også lytte til Girltalks podcast ”Julens forventninger ft. Fries Before Guys” her.

Foto: @112forknustehjerter, instagram

  • ”Hjem til Jul” (Netflix)

Denne norske serie er en anbefaling til dig, der gerne vil have feel good underholdning, der dyrker juleglæden med dens sne og funklende lys, men som samtidig vil have lov til at være lidt sur på julen. ”Hjem til jul” er en serie, der handler om 30-årige Johanne, der som en single kvinde kan mærke, hvordan julen er tosomhedens tid, hvor familiens forventninger kan drive en til vanvid. Det er en morsom men også rørende serie om at føle sig retningsløs i livet, og om at være noget for andre mennesker.

  • ”Vi sender jer hjem til jul med popkulturel juleterapi” (Politikens Poptillæg, spotify link)

Poptillægget er en podcast, hvor forskellige deltagere taler om forskellige popkulturelle fænomener, som musik, tv og film. I dette afsnit taler Lucia Odoom med sine gæster om julens dilemmaer og svære følelser. De reflekterer her over, hvordan julen også kan være en sørgmodighed tid, og anbefaler i den forbindelse gode ting, som man kan se og lytte til.

2. Mærk efter

Man kan have lyst til at skubbe de negative følelser væk, fordi man ”bør” være glad til jul. Men sorg, ængstelighed og knugen i maven holder ikke julefri. De negative følelser bliver ikke væk, eller holder op med at eksistere bare fordi det er jul. Derfor kan det være en god ide at give dem plads. Nogle gange kan blot det at mærke det der gør ondt være forløsende. Giv dig selv lov til at mærke efter og tag dem i betragtning, når du skal vælge mellem arrangementer. Måske det kan blive nemmere, hvis du holder fri mellem sociale arrangementer. Eller måske vil det hjælpe at tilvælge de arrangementer, hvor du føler, at der er plads til at være lidt mindre munter. Prøv at mærke efter og vær nænsom overfor dig selv. Du behøver ikke kunne det hele, når du går og har det svært.

3. Del dine tanker

Der er meget du kan prøve at gøre for dig selv, men for rigtig mange mennesker hjælper det at lufte tankerne og følelserne for andre. Det kan være lindrende at få sagt tingene højt og gøre dem nemmere at bære på. Ofte bliver vi mødt af omsorg, når vi rækker ud og denne omsorg kan være enormt tiltrængt i en tid, hvor vi kan føle os ekstra alene. Så ræk ud hvis du kan og del lidt med dem du stoler på og holder af. Sådan kan vi vise hinanden, at det er okay, at have det svært til jul og gøre den nemmere at være i.

Hvis du ikke føler, at du kan eller har lyst til tale med nogen omkring dig, er der også gode muligheder for at snakke med folk i forskellige rådgivningsorganisationer. Girltalk, Headspace, UngpåLinje og mange andre rådgivninger har åbent på forskellige tidspunkter i julen. De er der for dig, der har brug for nogen at tale med om både stort og småt. Praksissens psykologer står også klar, hvis du har brug for en psykolog. Se mere her.

4. Gør de ting der gør dig glad

I en tid hvor de tunge følelser fylder ekstra meget, kan det være en god ide at være opmærksom på at give plads til det, der bringer dig glæde. Det kan være små ting, som at se en film eller serie som du har set hundrede gange før eller at spise din yndlingssnack. Måske er det at prioritere at gå en tur hver dag, eller lave noget kreativt, som får tankerne hen på noget andet. Hvis julen bringer dig dårlige følelser og minder kan det være, at du skal give dig selv en pause og fordybe dig i noget, der ikke drejer sig om juletiden. Intet er for småt til aktivt at vælge til, når man har det svært.

5. Mere læsning til dig

Foreningen Sind har skrevet en guide til at holde en god jul, og de præsenterer nogle gode konkrete råd til dig, der synes at julen er svær. Den kan læses lige her

Med ønsket om en god december måned.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *