Stalking er blevet et mere og mere almenkendt fænomen. De fleste af os har nok forbundet det med personer, der er besatte af kendte mennesker. Vi tænker, at de følger efter dem og sender dem kærlighedsbreve. I medierne bliver stalkere ofte præsenteret som psykisk syge eller unormale. Men vi ved mere og mere nu, at det ikke kun er kendte, der kan blive udsat for stalking, og at en stalker kan være hvem som helst. Stalking kan nemlig ske for alle. Ofte sker det ved brud i en nær intim relation, ofte en kærlighedsrelation. Der er mange følelser involveret i et brud, og derfor kan det være godt at vide, hvornår noget egentlig er stalking og hvordan man bedst håndterer det.

stalking

Hvad er stalking?

Ifølge Dansk Stalking Center er det stalking, når der er tale om uønsket adfærd og kontakt rettet mod en person. Kontakten skal være ensidig, dvs. at personen, som er udsat for stalking, ikke må gengælde eller responderer på kontakten. Det er først stalking, når der er tale om flere kontaktforsøg eller hændelser, hvor den udsatte chikaneres.

Stalkingadfærd kan være mange ting. Traditionelt set tænker de fleste nok på stalking som forfølgelse og overvågning. Det er det også, men det kan samtidig være et hav af forskellige andre ting. Her er nogle eksempler på stalkingadfærd:

  • Breve, sms’er, messengerbeskeder eller opkald.
  • At sende gaver, f.eks. blomster
  • Hærværk eller trusler
  • Overvågning
  • Kontakt gennem andre. Venner eller familie bruges som mellemled til at få kontakt eller videregive beskeder.
  • Digital stalking. Chikane på sociale medier eller kontaktet via falske profiler.

Stalking kan se ud på mange forskellige måder. Overordnet handler det om, at kontakten er uønsket og gentagende.

Ekspartner stalking

Stalking kan forekomme i mange forskellige relationer eller mellem fremmede. Men ofte ses stalkingadfærd, i forbindelse med et forhold afsluttes. Her kan de to parter i forholdet være uenige om hvorvidt de skal være sammen. Dette kan skabe følelser af sorg, vrede og frustration, hvilket kan føre til at den ene person begynder at stalke den anden.  Typisk er det mænd, der stalker kvinder, men alle køn kan blive udsat for stalking.  Du kan her læse om Lotte på 27 år, der blev stalket af sin ekskæreste.

Hvorfor stalker man sin eks?

Det kan virke uforståeligt, at nogen vælger at stalke en tidligere kæreste. Ifølge Dansk Stalking Center er det oftest ikke grundet en psykiatrisk diagnose eller en særlig type person, der udøver stalking. Typisk er der tale om mennesker, der står i en svær situation eller som oplever svære følelser. Personen der stalker, kan have svært ved at håndtere deres problemer på en god og konstruktiv måde. Mennesker der stalker kan derfor være vidt forskellige og have mange forskellige grunde til, at de stalker.

Når en ekskæreste stalker er det typisk, fordi de ikke vil have, at forholdet skal slutte. De opretholder derfor kontakten på forskellige måder også efter, at de er blevet bedt om at holde op. For ekskærester der stalker er målet ofte at finde sammen igen. Udefra set kan virke paradoksalt, da det virker usandsynligt, at du ville have lyst til at finde sammen en, der tidligere har stalket dig. Men stalkeren tænker ikke nødvendigvis logisk, og de kan være meget styret af deres følelser. I nogle tilfælde kan stalkingen også være en måde at få hævn over ekspartneren. Mange psykologiske studier peger på, at der ofte har været forudgående fysisk og psykisk vold i de forhold, hvor der er stalking efter bruddet. Men man kan også have haft en sundt og godt forhold inden bruddet og stalkingen begyndte.

Hvilke konsekvenser kan det have at blive udsat for stalking?

Stalking kan have store psykologiske konsekvenser. Mest af alt kan det skabe stor utryghed i hverdagen for den udsatte. Personen der er udsat for stalking kan være under stort pres, hvis de konstant oplever at blive kontaktet eller forfulgt. Selv hvis stalkingadfærden ikke foregår hele tiden kan frygten for, at det vil ske være utryg nok i sig selv. Det kan påvirke den måde de vælger at leve deres liv på. Det kan have betydning for, hvilke steder de tager hen, og hvad de laver i hverdagen. Mange kan være nødt til at trække sig socialt og dropper deres sædvanlige interesser, fordi stalkingen står i vejen eller tager al deres energi.

Flere der har været udsat for stalking oplever også symptomer på flere forskellige psykiske sygdomme såsom angst, depression og PTSD. Stalking kan derfor potentielt have alvorlige og langvarige konsekvenser for den udsatte. Nogle studier peger på, at det afhænger af hvor længe og på hvilke måder man er blevet stalket på.

stalking

Hvad gør man, hvis man bliver stalket?

Ifølge Dansk Stalking Center er der tre ting, man kan gøre, hvis man bliver stalket:

  1. Nul-kontakt. Sig tydeligt fra og svar herefter ikke på kontaktforsøg/henvendelser.
  2. Saml beviser. Dokumenter alle kontaktforsøg/henvendelser.
  3. Del dine oplevelser. Vær ikke alene med oplevelserne – del dem med andre.

Disse tre punkter er vigtige, hvis du oplever at blive stalket. Det er meget vigtigt, at man får sagt tydeligt fra overfor personen, der udøver stalking. Herefter er det vigtigt, at der er en ingen gensidig kontakt. Denne nul-kontakt er nødvendigt, hvis du vil kontakte politiet, og der skal rejses en sag. Derfor er det også meget vigtigt, at du kan dokumentere stalkingadfærden, hvis du henvender dig til politiet.

Mange oplever at det er svært at lade vær med at opretholde nul-kontakt. Især hvis du bliver stalket af en person, som du har været kærester med. Der kan være mange følelser forbundet med forholdet og bruddet, og du kan have lyst til at yde omsorg for din ekskæreste. Men for stalkingudøveren kan kontakt opleves som en åbning for, at de kan få det de gerne vil have. Dette kan medføre at situationen forværres, da man kan komme til at forstærke udøverens håb og forventninger om mere kontakt.

Ræk ud – du er ikke alene

Mange der bliver udsat for stalking kan opleve at føle skyld over den situation de er i. Man kan ende med at tænke meget over, hvad man selv har gjort eller kunne have gjort anderledes. Men stalking er aldrig den udsattes skyld, og du skal og kan ikke tage ansvar for det der sker.

Det er vigtigt at dele dine oplevelser med stalking, da situationen i sig selv kan være isolerende. Når man deler de svære følelser og oplevelser, kan det løfte noget af den tunge byrde, som man kan føle som stalkingudsat. Det kan være en stor ting at håndtere alene og derfor kan det være en god ide at involvere andre mennesker. Det kan være dem du stoler allermest på.

Hvis man er udsat for stalking kan det også være rart at tale med nogen, der har erfaring med og viden om stalking. Dansk Stalking Center har en telefonrådgivning man kan kontakte hvis man har brug for hjælp til at forstå og håndtere sine oplevelser med stalking. Du kan også kontakte dem, hvis du er i tvivl om du bliver udsat for stalking. Telefonrådgivningen kan findes her.          


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *