Mange er i tvivl om, hvor man præcis skal søge hen, når man har det svært. Hvad kan de forskellige faggrupper byde på og hvad vil hjælpe allermest? Jeg har her skrevet en oversigt over, hvad forskellen er på en psykoterapeut, en psykolog og en psykiater.
Psykoterapi og psykoanalyse – Hvad betyder ordene egentligt?
Først og fremmest er det vigtigt at adressere ordet psykoterapi (samtaleterapi). Mange forveksler psykoterapi med psykoanalyse. Psykoterapi er et paraplybegreb over forskellige tilgange til at give samtaleterapi til psyken. Dette kan gøres via fx kognitiv terapi, narrativ terapi og psykoanalyse. Fælles for tilgangene er at kigge på de udfordringer, mønstre, handlinger og dynamikker som gør livet svært for dig. Målet er at arbejde med det via samtale, øvelser og generel forøget selvindsigt.
Psykoanalyse blev opfundet af Sigmund Freud i slutningen af 1800-tallet, som en måde at analysere patienters psyke på. Metoden vandt stor indpas i Europa og blev måden at praktisere psykoterapi på i den tid. Selvom nogen stadig praktiserer psykoanalyse i dag, er det primært andre metoder du vil støde på. (Hvis du er interesseret, kan du her læse mere om Freud, psykoanalyse og hvorfor tilgangen ikke anvendes i dag).
Psykolog
En psykolog har en minimum 5-årig universitetsuddannelse, og oftest meget studieerfaring. Vores viden er bred og giver os en stor forståelse for mange problematikker, dynamikker, kulturer og meget mere, som vi hver dag applicerer i vores møde med mennesker. Vi ved, hvad det gode liv er, og vi ved, hvad det svære liv bringer. En psykolog kan specialiserer sig inden for forskellige grene, eksempelvis klinisk psykologi og psykoterapi. Psykologtitlen er beskyttet.
Psykiater
En psykiater er uddannet læge fra universitetet og har herefter specialiseret sig i psykiatri. Det er særligt psykiatere, som må udskrive medicin (psykofarmaka) i forbindelse med psykiske problemer. Det er deres hovedopgave. Nogle psykiatere interesserer sig også for psykoterapi og tilbyder samtaler. Psykiatertitlen er også beskyttet.
Psykoterapeut
En psykoterapeut tilbyder psykoterapi, uanset baggrund og erfaring.
Titlen “psykoterapeut” er endnu ikke en beskyttet titel. Det betyder, at man som psykoterapeut både kan have en flerårig lang uddannelsesbaggrund og meget erfaring. Men det kan også betyde, at man ikke har noget af det. Overvejer du at starte samtaler hos en psykoterapeut er det derfor en god idé at sikre dig, at vedkommende har en relevant baggrund.
Både psykologer, psykoterapeuter og psykiatere kan altså give dig god og effektiv terapi. Men jeg vil altid anbefale at undersøge hvordan vedkommende arbejder, hvad deres baggrund er og forsøge at fornemme ud fra billedet, tekst og andet, om du synes personen passer til dig.
Hvad er jeg?
Jeg er uddannet psykolog fra Københavns Universitet og psykoterapeut. Gennem uddannelsen har jeg specialiseret mig i klinisk psykologi og psykoterapi. Du kan læse mere om min tilgang samt uddannelses- og erfaringsmæssige baggrund her.
0 Kommentarer