Parforhold og romantiske relationer
I løbet af ungdomslivet og det tidlige voksenliv oplever mange at romantiske og/eller seksuelle relationer begynder at fylde mere og mere. Tanker og bekymringer om den slags relationer kan komme til udtryk på mange måder. For nogen fylder tanken om at få en kæreste meget. Måske fordi man længes efter en partner, eller føler man burde have en. Andre har en kæreste, men oplever udfordringer i parforholdet. Måske føler man sig ofte jaloux. Og måske har parforholdet oplevet utroskab eller andre svigt.
Udover de nævnte, kan der være et hav af gode grunde til at tanker om parforhold og romantiske relationer rumsterer i sindet.
Selvom mange af os har flere vigtige relationer i vores liv, har de romantiske tit en særlig status. Parforholdets særstatus ses fx kulturelt. Der er mange forventninger til unge om at vi skal finde os en partner, gifte os og stifte en traditionel kernefamilie. For nogen kan disse forventninger være udtalt i omgivelserne – måske har du prøvet at få spørgsmålene; ”Skal du ikke snart finde en kæreste?” eller ”Skal du ikke snart have børn?”. Den slags spørgsmål er ofte sårbare eller irriterende at få. For andre kan forventningerne være mere subtile; de kan komme fra de film vi ser, den måde der reklameres for valentinsdag eller de skattefordele ægteskabet giver. Det er svært at fornægte at parforhold og romantiske relationer fylder meget i vores samfund. Og dermed i vores kollektive forventninger til det gode liv.
Forelskelse og dens mange hormoner
I vores del af verden er vi vant til at tænke, at forelskelsen er en vigtig del af romantiske relationer. Ofte synes vi forelskelsen forudsætter en kærlighedsrelation. Du har sikker hørt forelskelsen omtalt som en form for sindssyge. Det er selvfølgelig ikke i bogstavelig forstand, men nærmere et udtryk for at der sker noget vildt med hjernekemien når vi er forelskede. Forelskelse kan føles enormt dejligt og meget ubehagelig på samme tid. Forelskelsen er ofte præget af usikkerhed fordi du ofte ikke helt ved hvor I står i forhold til hinanden. Du kan føle, at du mister kontrollen og ikke kan kende dig selv.
Nogle typiske følgevirkninger af forelskelse:
- Din koncentrationsevne udfordres: Serotoninniveauet falder under forelskelse, hvilket medfører at vi holder fokus på vores udkårne. Men det betyder også, at du kan have svært ved at koncenterere dig om andet. Det kan endda være, at dine omgivelser er trætte af, hvor meget du snakker om din flirt eller nye kæreste.
- Din appetit og behov for søvn påvirkes: Du kommer til at springe måltider over uden at tænke over det, og du sover mindre. Hormonet noradrenalin er på spil og gør at du får ekstra energi og at hjertet banker hurtigere.
- Du er limet til telefonen: Du kigger hele tiden på telefonen i håb om, at din flirt har kontaktet dig.
- Humørsvingninger: Du kan blive meget sensitiv over for særligt din flirt. Antennerne er ude, og et smil fra vedkommende kan udløse en masse glædeshormoner, mens fraværet af en sms får dig i kulkælderen.
- Kejtethed: Det er helt normalt, hvis du pludselig går ind i døre, at hænderne ryster, når din flirt er i nærheden eller at du kommer til at grine hysterisk af en joke.
- Sexlysten stiger: Hormoner som testosteron og østrogen bliver påvirket under forelskelse og influerer dit sexdrive. Samtidig udskilles hormoner, som fx. belønningshormonet dopamin, når du så er tæt med din flirt, og det hele bliver et kredsløb, som giver dig lyst til mere.
Hvorfor bliver du forelsket?
Videnskaben tilbyder flere bud på forelskelsens funktion. Evolutionært kan det fx være smart at du bliver forelsket. I de måneder forelskelsen varer, bliver der nemlig god mulighed for, at et heteroseksuelt par kan blive gravide. Psykologisk er der også flere bud på, hvad der sker når du bliver forelsket. Mange oplever, at de liver op i forelskelsen. Ofte tiltrækkes du af den udgave af dig selv, som du kan være sammen med din partner. Det er helt normalt, hvis du render rundt og forestiller dig det liv du kan få sammen med din udkårne, eller de måder I kan føle på sammen. Du forestiller dig måske en fælles fortælling med den du er forelsket i. Hvis relationen ikke lykkes kan det derfor føles som et stort tab. Når du er ulykkeligt forelsket mister du ikke kun personen, men også det drømmescenarie forelskelsen har skabt.
Kærlighed og parforhold
I forelskelsen bliver dit blik på en potentiel partner oftest overdrevent positivt. Man siger at kærlighed gør blind, men i virkeligheden mener vi nok nærmere, at forelskelse gør blind. I forelskelsen har du nemlig tendens til at opleve din partner som nærmest ubetinget skøn og dejlig. Når forelskelsen lægger sig, dukker der dog flere nuancer op. Din partner er måske ikke længere udelukkende skøn og dejlig. Efter forelskelsen kommer hverdagen, og du skal lære at elske din partner på godt og mindre godt. Og ikke nok med det, så skal du også lære at håndtere at din partner får det på samme måde. Pludselig synes din partner måske heller ikke længere, at du er ubetinget skøn og dejlig. Du konfronteres derfor med at både du og din partner er fejlbarlige, nuancerede og komplicerede mennesker. Præcis som vi alle i virkeligheden er.
Tit er det på dette stadie, at du mærker konflikterne begynder at melde sig for alvor. Det kan både være indre konflikter og konflikter mellem dig og din partner. Nogle af de dybere udfordringer kan fx handle om vores relationelle mønstre, forventninger, vores værdier eller fremtidsdrømme. Det kan være skuffende at opdage at ikke alle drømme kan gå i opfyldelse som man regnede med. Eller at du ikke reagerede som du håbede, da forholdet blev mere seriøs. Denne proces er helt almindelig, men også svær at navigere i. Opstår udfordringerne i parforholdet, kan det være gavnligt at søge hjælp gennem parterapi. Du kan læse mere om parterapi hos os her.
Brud og hjertesorger
Gennem ungdomsårene oplever mange kærestesorger. Oplevelsen af brud med en kæreste, kan se ud på mange måder. Også kærestesorger kan være forbundet med mange forventninger og pres. I vores praksis støder vi ofte på følgende spørgsmål fra vores unge klienter:
- Må jeg sørge over én jeg aldrig officielt blev kærester med?
- Har jeg spildt min tid og skal jeg nu starte helt forfra?
- Må jeg være ked af det, hvis bruddet var min egen beslutning?
- Er det okay at knalde sorgerne væk?
Der kan opstå mange tanker og bekymringer, når du gennemlever et brud. For mange er tiden umiddelbart efter et brud en voldsom tid – uanset hvem der slog op. Når du mister en romantisk partner, mister du oftest ikke kun personen. Du mister også det liv, som du troede du skulle have sammen med din kæreste; de planer og drømme der var. Måske kommer du også til at miste en del af din omgangskreds eller en svigerfamilie, som du holder af.
Det er ikke unormalt, hvis du er i tvivl om, om du nogensinde bliver glad igen. Eller om du er værd at elske igen. Måske er du optaget af, hvad du kunne have gjort anderledes. Og måske føler du dig så svigtet i din hjertesorg, at du tvivler på om du nogensinde kan få tillid til et andet menneske igen. Kort sagt kan et brud for mange ryste tilværelsen og udløse en personlig krise.
Sådan arbejder vi med romantiske relationer
Som nævnt kan parforhold og romantiske relationer bære mange betydninger og situationer med sig. Derfor vil din psykolog sørge for at undersøge hvad der er på spil i lige netop din eller jeres situation. Uanset om du aldrig har haft en kæreste, har kærestesorger eller har været i parforhold i årevis, kan forholdet til romantiske relationer blive vanskelig. Dine forestillinger og forventninger til romantik og parforhold kan gøre det svært at finde ud af hvad du egentligt ønsker. Hvis du fx føler dig forpligtet til at finde en kæreste, kan din psykolog hjælpe dig med at udforske hvad der er vigtigt for dig i forhold til romantiske relationer. Hvorfor er det vigtigt at have en kæreste? Hvordan kunne et liv uden en partner se ud?
Vi kan også hjælpe dig med at blive klogere på dine mønstre og dine forventninger til romantiske relationer. Hvis du fx har svært ved at binde dig til en partner eller måske trækker dig fra andre. Din psykolog vil hjælpe dig med at udforske dine reaktioner og mønstre. Hvor kommer de fra? Hvordan ser de ud? Hvad ønsker du anderledes og hvordan kommer du derhen? Eller hvis du ikke synes du passer ind i det normative parforhold. Hvad kunne være andre måder at have romantik i livet på? Hvordan ser kærlighed og intimitet ud for dig? Og hvis du kæmper med kærestesorger, kan din psykolog støtte dig i at komme igennem krisen.
Der kan være mange grunde til at søge terapi i forhold til romantiske relationer, og det kan give god mening at arbejde individuelt. Andre gange giver det bedst mening at arbejde direkte med parforholdet i parterapi (Læs mere om parterapi for unge her).
Hvis du oplever, at det er svært for dig at navigere i dine romantiske relationer, kan det være relevant at søge hjælp. Vi vil gøre os umage for at tilpasse terapien til dig og din situation.