The Happiness Equation af Neil Pasricha. Forlag: Ebury Publishing.

Bedømmelse: 5/6 hjerter.

En bog om at blive lykkelig?

Undervejs på psykologistudiet på Københavns Universitet får de fleste studerende indtryk af, at ordet “lykke” er en floskel. Det er banalt og slidt. Alle vil være lykkelige, ingen kan blive det. Vi lærer, at vi alle har tilknytningsproblemer, diagnoser og at udfordringer er en del af livet. En ulykkelig tilværelse er simpelthen default. Lykke findes kun glimtvis, og dem som påstår andet, fremstår enten naive eller som charlataner.

Derfor var det også med en god portion undren og nysgerrighed, da jeg gennem min masterclass i nudging fik anbefalet The Happiness Equation af Neil Pasricha. Og så endda af Pelle Guldborg Hansen, én af verdens førende adfærdsforskere. Jeg stod her med en meget klog og belæst mand, som pludselig anbefalede noget som lød som en selvhjælpsbog, og som endda handler om at blive lykkelig. Det blev jeg nødt til at blive klogere på. Jeg købte bogen samme dag.

En bog fyldt med visdom

The Happiness Equation er skrevet af Neil Pasricha, som er en New York Times-bestseller forfatter. Han har studeret på Harvard og i den forbindelse kommet vidt omkring. Bogen har han skrevet på baggrund af en lang søgen efter lykke. Den er en samling af visdom fra forskningen, toppen af CEOs erfaringer samt en masse interviews.

Hvad jeg mest kan lide ved bogen er, at den på intet tidspunkt påstår, at vi hele tiden kan være lykkelige. Den snakker faktisk ikke så meget om, hvad lykke egentligt er, som hvordan vi muliggører flere gode dage og større tilfredshed i livet. Hvordan vi i sidste ende kan kigge tilbage på vores liv, og gå glade herfra.

Bogen er ligetil med korte og spændende kapitler, som gør den perfekt til at have med i tasken. Pasricha skriver på en opløftende og simpel måde, hvilket er en kunst, når den er baseret på forsking.  På intet tidspunkt bliver den svær at forstå, hvorfor den rammer bredt aldersmæssigt. Forfatteren giver håndgribelige eksempler på, hvor man kan sætte ind ift. at få et mere tilfredsstillende liv. Fælles for eksemplerne er, at de er lette at forstå, nærmest banale, men ikke desto mindre effektive. Som Pasricha skriver, tror vi ofte at noget skal være svært før det er givende og klogt. I virkeligheden kan de fleste mennesker gøre nogle ret simple ændringer i livet, for at få det bedre.

7 måder at træne din hjerne gladere – og hvad bogen ellers handler om

Pasricha har kigget hundredvis af studier igennem og sammenfattet 7 måder at træne sin hjerne til at blive gladere. Hvis du laver én af disse opgaver to uger i streg, vil du blivere gladere. Èn af opgaverne er én jeg har delt med mine klienter i årevis, når det har givet mening. Godt nok i en modificeret udgave. Pasricha kalder den “The 20-Minute Replay”. Den går ud på, at man hver dag i 20 min. skal skrive en positiv oplevelse ned. Når man skriver om oplevelsen, og når man derefter endda læser den, så reaktiverer man det positive i hjernen. Forskning viser, at det har en positiv effekt på ens humør og syn på verden.

Udover 7 konkrete opgaver, er der også kapitler om ens indstilling til livet, til kritik og til arbejde. Den udfordrer vores syn på, hvad det er der gør os glade og værdien af penge. Den giver smarte hacks til, hvordan man får mere tid i sin hverdag og fjerner travlhed og stress. Den guider læseren til, hvordan ens største frygt bliver ens største succes. Og den giver råd om, hvordan man ikke skal tage råd fra andre, og hvordan det i sidste ende vil gøre én gladere og tættere på én selv.

Jeg anbefaler bogen til alle, men folk vil få noget forskelligt ud af den

Er man til vise citater er bogen også spækket med dem. Der er ord lige fra Buddha, til filmen Home Alone. Tankevækkende og fine ord, som understreger bogens pointer.

Min eneste kritik af bogen er, at for nogen er det  “lettere sagt, end gjort”, og ikke “det er lettere gjort, end sagt”, som Pasricha påstår det. Nogle mennesker vil let kunne blive inspireret af denne bog og applicere dele af den i sit liv. I det tilfælde har bogen gjort sin magi. Andre vil finde det sværere og måske blive modløse af, at bogen ikke har ændret det store. At de ikke er tættere på lykke. Den giver jo formularen til et bedre liv. Lige dér! I det tilfælde er det vigtigt at huske, at selvom bogen giver inspiration til, hvordan man får et mere tilfredsstillende liv, er det ikke alle der blot kan læse bogen og så gøre det der står i den. Det kræver arbejde. Og nogen er bare tættere på målet, end andre. Nogle mennesker står lige nu i en periode i deres liv, hvor det stormer så meget, at de ikke kan klare det ved blot at læse en bog. Hvor der skal noget helt andet til. Bogen kan måske nok så meget inspirere i det tilfælde, men ikke stå alene.

Jeg vil dog mene, at bogen vil inspirere de fleste, den kommer i hænderne på. Og alene af den årsag, er den værd at læse.

God læselyst!

Har du læst bogen? Skriv meget gerne din erfaring med bogen i kommentarfeltet. Hvis du har spørgsmål til mig, er du velkommen til at skrive til mig på Psykolog@ElenaLeah.dk eller udfylde denne formular.


Psykolog Elena Leah

Psykolog Elena Leah

Jeg hedder Elena Leah (f. 1989) og er uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 2015 med fokus på klinisk- og socialpsykologi. Jeg er specialiseret i unge (15-35 årige) og de problematikker de støder på. Dette via mit studie, samt gennem mine arbejdspladser, som er listet nederst.

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *