Som noget nyt tilbyder jeg walk-and-talk terapi i Vestskoven. Mens støvlerne får bladene til at lave den karakteristiske “shrrrrridt” lyd, egern hopper rundt i træerne og den friske duft af gran omringer os, får vi mulighed for at tale sammen i skoven.
Kender du ordet Shinrin-yoku? Hvis du synes det lyder japanskklingende, er du på rette spor. Shinrin-yoku, også kaldet skovbadning, er et udtryk som stammer fra Japan. Det dækker den healende virkning af fordybelse i naturen. Særligt i disse corona-tider, er walk-and-talk terapi i skoven oplagt og et godt alternativ til terapi indendørs, eller terapi online.
Der behøver ikke forskere til at fortælle os, at sindet og kroppen har godt af en tur i skoven. Men der er faktisk lavet en del forskning på området. Og den viser os, at naturens healende krafter virker bedst på os, hvis vi er omringet af grønt – særligt træer. Derudover er det en god idé at aftale en stille tænke/refleksionspause. Her får naturen virkelig mulighed for at trænge ind og det talte kan få lov at bundfalde.
Terapien i walk-and-talk er den samme
Terapien er den samme. Vi går på opdagelse i din historie om dig selv, vi kigger på hvad du er udfordret af, uanset om det er depression, angst, manglende selvværd, problemer i familien eller noget helt femte, og vi ser på, hvad vi kan gøre ved det. Ændring af negative tanker, refleksioner og øvelser, hører også med i denne form for terapi.
Til gengæld giver naturen afgjort et ekstra element til terapien, og mange oplever at det føles mere afslappende at gå side om side fremfor at sidde i et lokale. Forskning viser, at dét at være omringet af natur er et sansebad, som gør dig mere vågen, opmærksom og kreativ. Alle tre elementer, som gavner en terapeutisk process og healing af sindet.
Det praktiske omkring terapi i skoven
For at din walk-and-talk terapi bliver mest succesfuld, er det vigtigt at du har varmt tøj på. Du skal kunne være tilstede og nyde naturen og samtalen, og ikke tænke på kolde tæer eller en sulten mave. Her er en huskeliste:
- Varmt tøj. Hellere for meget, som du kan tage af undervejs, end for lidt. Husk særligt handsker, hue, halstørklæde.
- Robuste og varme sko.
- Et termorkrus med te, kaffe eller hvad du nu foretrækker at drikke.
- Lidt mad/snack til turen herud og hjem. Mange bliver ekstra sultne efter en tur i skoven.
- Husk at få opladt din mobil, så du ikke stresser over at den snart løber tør for strøm
- En paraply.
- Lommetørklæder.
- Noget at sidde på, hvis vi stopper op for at sidde.
Hvis vejret bliver dårligt, har vi heldigvis begge en paraply med og kan fortsætte. Vestskoven byder også på steder med overdække, hvor vi kan opholde os. Derfor vil en aflysning grundet vejret sjældent ske.
Terapien foregår i Vestskoven, som ligger i Albertslund. Vestskoven er Danmarks største nye skov, som blev plantet i 1967. Siden er der blevet plantet ikke mindre end 3 mio. forskellige træer. Udover de store skovområder består Vestskoven også af sletter, egne, vandløb og søer, og har et rigt dyreliv. Alle dyr som i dag bor i Vestskoven er kommet af sig selv.
Hvad hvis vi støder på nogen vi kender? Hvis vi møder nogen vi kender på vores vej, hilser vi blot kort og går videre, hvorefter vi genoptager samtalen. De specifikke rammer for dette snakker vi om i starten af samtalen.
Læs evt. mere her om walk-and-talk terapi i denne forskningsartikel: Adult Clients’ Experience of Walk-and-Talk Therapy (2019), D. Crowe Clark, Walden University