Hos Elena Leah & Psykologerne tilbyder vi spiseforstyrrelse behandling i København. Vi ved, at der er meget ambivalens forbundet med behandlingen af spiseforstyrrelse. Derfor går vi op i, at terapien sker i dit tempo og at du er med hele vejen. Behandling af spiseforstyrrelser kræver specialiseret hjælp, hvorfor det er vigtigt at du finder en psykolog, som arbejder specifikt med spiseforstyrret adfærd. I vores klinik arbejder særligt psykolog Kiva og psykolog Elena med spiseforstyrret adfærd. Du kan finde vores kontaktoplysninger nederst på siden.
Du kan læse mere om symptomer på spiseforstyrret adfærd og spiseforstyrrelser her. Hvis du er pårørende, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på nederst på denne side.
Spiseforstyrrelse behandling i København
Fylder tankerne om mad, motion, vægt og udseende meget? Måske endda lidt for meget? Kommer det til at styre, om du deltager i sociale begivenheder, hvilken rute du vælger at gå eller hvad du tillader dig selv af mad? Føler du en modstand mod at dele dine tanker og følelser omkring mad og udseende med andre? Så kan det være en god idé at undersøge det nærmere. I dette indlæg kan du læse mere om de forskellige symptomer der er på de forskellige spiseforstyrrelser; anoreksi, bulimi og overspisning / BED. Du kan også læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig videre i dit liv.
Vi holder til i lyse og hyggelige lokaler i indre København, i en hyggelig gård. Her kan du se, hvordan vores praksis ser ud og hvordan du finder frem.
Forskellige typer af spiseforstyrrelser
Vi skelner mellem spiseforstyrret adfærd og spiseforstyrrelser. Spiseforstyrret adfærd er et paraplybegreb for, at vedkommende ikke navigerer efter almindelig sult/mæthedsfornemmelser og spiser på en måde så det bliver en udfordring for vedkommende. Der er ikke nogle fast skillelinje mellem spiseforstyrret adfærd og en spiseforstyrrelse, men jo flere af de følgende symptomer du kan genkende, jo større sandsynlighed er der for at du har den pågældende spiseforstyrrelse.
De fleste med spiseforstyrrelse har en blanding af nedenstående symptomer. Dvs. du behøver ikke opfylde alle punkter under fx anoreksi for at have anoreksi.
Symptomer på anoreksi
- Man spiser stadig mindre mad og nøje udvalgte madvarer. Fx er det typsik at fødende varer og brød/pasta undgås
- Man frygter vægtøgning og at blive tyk
- Man kompenserer for sit madindtag ved fx. at træne mere, gå lange ture, springe måltider over mm.
- Man taber sig
- Ens eget syn på, hvordan man ser ud afviger fra hvordan andre ser én
Længerevarende symptomer på anoreksi medføre en række fysiologiske symptomer, som:
- Træthed og muskelømhed
- Stærk hjertebanken
- Forstoppelse
- Man mister håret på hovedet, mens små dunede hår kan vise sig andre steder på kroppen
- Man fryser nemt
- Menstruationen ophører
- Svingende humør
- Svært ved at huske og koncentrere sig
Symptomer på bulimi
- Tilbagevendende spiseanfald et par gange om ugen over flere måneder
- Synet af sig selv og sin egen krop afviger fra, hvad omverden ser
- Kompenserende adfærd i forsøget på at undgå vægtøgning. Oftest opkastning, men det kan også være via brug af slankepiller, afførende piller, motionere meget eller lignende
Symptomer på overspisning / binge eating disorder (BED)
- Tilbagevendende episoder med overspisning
- En følelse af at miste kontrollen over spisingen. En følelse af ikke at kunne stoppe madindtaget
- Den største faktor der adskiller bulimi fra BED er, at man ved BED ikke har regelmæssige opkastninger eller kompensatorisk adfærd
- Ofte ønsker folk med BED at være normaltvægtige
- Ofte ses et højt BMI
Hvordan behandler vi spiseforstyrrelser hos Elena Leah & Psykologerne
I terapien hos Elena Leah & Psykologerne tilbyder vi et trygt og sikkert rum, hvor du kan dele de svære tanker og følelser, som er forbundet med dét at have en spiseforstyrrelse. Vi går stille og roligt frem og er nysgerrige på, hvordan det er at være dig i alt det svære. Alene det at have et rum, hvor man kan dele alt det som kan føles hemmeligt og tabubelagt, kan virke befriende og en hjælp til at finde tilbage til dig selv igen.
Narrativ terapi og eksistentiel terapi
Vi læner os særligt op af narrativ- og eksistentiel terapi. Netop disse metoder er særligt gode i arbejdet med spiseforstyrrelser. Vi undersøger din livsfortælling, hvor og ikke mindst hvorfor, den spiseforstyrrede adfærd startede. En spiseforstyrrelse er et symptom på noget andet. Ofte udspringer det af noget svært og uforløst. Noget hvor ens tanker, følelser og verden omkring én kan føles overvældende og svær at bære, og som resultat er der søgt kontrol gennem kosten, motionen og udseendet. Herfra kan det blive en vane og svært at slippe ud af. Gennem terapien undersøger, opklarer vi og finder forståelse for behovet for din spiseforstyrrelse. Herigennem kan vi også finde veje til en mere balanceret hverdag og syn på dig selv.
Ambivalensen omkring spiseforstyrrelse behandling
Vi har fuldt forståelse for, at selv når man bestiller en tid hos en psykolog, så bærer man typisk en ambivalens med sig. En spiseforstyrrelse agerer ofte som en krykke for noget, som ikke fungerer. Det kan være svært at smide en krykke fra sig, hvis man endnu ikke har lært at gå uden.
Ambivalensen kan give sig til kende i svingende lyst til at kigge på spiseforstyrrelsen, snakke om den og arbejde med den. Nogle dage vil det føles uoverskueligt eller føles som, at man jo ikke ønsker at komme af med spiseforstyrrelsen. I perioder kan du måske endda føle, at du bare skaber et problem i dit hovede, som egentligt ikke er der. Ofte går ambivalensen på, at du ønsker et bedre liv med mere overskud og færre regler og tanker, men at du samtidig ikke ønsker at tabe dig og bryde reglerne.
Uanset hvilken slags dag du har og hvor meget du svinger i din motivation til at ændre på tingene, er du velkommen til at bestille en tid hos os.
Får jeg nogensinde mit liv tilbage?
Mange folk med spiseforstyrrelser, og pårørende, spørger om man nogensinde får sit liv igen, når først man har en spiseforstyrrelse. Desværre hersker der særligt i psykiatrien, en stærk tro på, at spiseforstyrrelser er kommet for at blive. Det kan i sig selv være med til at fastholde dig i den forståelse, og derigennem resultere i, at du heller ikke er åben for andet.
Vi ved, at du kan få dit liv tilbage og komme ud af en spiseforstyrrelse. Det kræver ofte et intenst stykke arbejde og tålmodighed. Men hvor der er vilje, er der vej.
Nogen oplever, at efter et rum tid, genvinder de livet og kontrollen igen, men at de stadig har elementer af spiseforstyrrelsen med sig. For nogen kan dette stadie være tilfredsstillende nok, og det støtter vi fuldt op om. Det vigtigste for os er, at hjælpe dig et sted hen, hvor spiseforstyrrelsen ikke forstyrrer din udfoldelse i livet og at der også er plads til alt det gode ved livet.
Inddragelse af forældre i spiseforstyrrelse behandling
Modtager du spiseforstyrrelse behandling i København i psykiatrien, er det ikke usædvanligt, at pårørende, særligt forældre, bliver inddraget. Dette skyldes delvist, at man i en periode anså særligt spiseforstyrrelser som et systemisk problem indenfor familien. At den, som havde en spiseforstyrrelse, var en såkaldt symptombærer på et større problem i familien. Derfor var det naturligt at inddrage hele familien i behandlingen.
Pårørende er betydningsfulde mennesker i vores liv, som også har indflydelse på vores trivsel og forståelse af os selv. Og særligt børn og unge, som stadig bor hjemme, påvirkes af forældrenes ord, rammer og omsorg. Eller mangel på samme. I dag er det særligt i behandlingen af børn og unge med spiseforstyrrelser, hvor psykiatrien har tendens til at trække ekstra meget på forældrene. Forældrene bliver en forlængelse af psykiatriens metoder. Dette er en omdiskuteret måde at behandle spiseforstyrrelser på.
Overordnet set mener vi, at forældre først og fremmest skal være forældre – ikke behandlere. Men ofte giver det mening, at de på en eller anden måde er en del af processen.
Se iøvrigt, hvad du som pårørende til en person med spiseforstyrrelse skal være obs på, nederst på denne side.
Hvem af vores psykologer tilbyder spiseforstyrrelse behandling i København
Hos Elena Leah & Psykologerne er vi følgende psykoloer, som arbejer med spiseforstyrrelser:
Jeg arbejder dagligt med mennesker med forskellige spiseforstyrrelser her i praksissen. Det har jeg gjort siden 2017. Derudover har jeg erfaring med at arbejde med spiseforstyrrelser fra:
- Stolpegård, afdeling for spiseforstyrrelser for unge og voksne
- Bispebjerg Ambulatorium, afdeling for spiseforstyrrelser hos børn og unge
- Københavns Kommune, Sundhedstjek på skoler og gymnasier i København
Det er vigtigt for mig, at terapien foregår i dit tempo. Jeg tilbyder et fordomsfrit og nysgerrigt rum, hvor vi sammen kan undersøge din situation og hvad vi stille og roligt kan gøre ved den, så du får et bedre liv.