Hos Elena Leah og Psykologerne tilbyder vi behandling af depression på vores adresse ved Strøget. Vi har god erfaring med behandling af depression, så uanset om du oplever tristhed, manglende energi eller negative tanker, så kan vi hjælpe dig. Du kan booke tid her allerede i dag – vi står klar til at byde dig velkommen i klinikken.
Depression behandling i hjertet af København
Har du symptomer på depression eller måske endda fået diagnosticeret depression ved lægen og ønsker du at starte i behandling i København? Hos Elena Leah og Psykologerne ønsker vi at folk ikke skal kæmpe med depression alene. Derfor tilbyder vi professionel psykologhjælp i hjertet af København til alle aldersgrupper og til gode priser. I dette indlæg kan du læse om de forskellige symptomer, der findes på depression. Måske kan du genkende mange af dem? Eller blot et par stykker? Lige meget hvad, kan det være givende at tale med en psykolog, der har erfaring med behandling af depression. Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om, hvorvidt terapi er det rigtige for dig, er du velkommen til at kontakte os på psykolog@elenaleah.dk, eller booke din første tid her.
Hvad er depression?
Alle mennesker oplever, at de nogle gange bliver ramt af svære følelser, manglende energi eller negative tanker. Det er helt normalt og ofte forbigående. Depression er derimod en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved en tilstand af vedvarende eller hyppigt tilbagevendende tristhed og manglende livslyst, som går ud over ens generelle trivsel og funktionsniveau. Depressionen spiller ind på ens sociale relationer og derfor kan det sociale samvær med ens venner og familie pludselig føles uoverskueligt. Det kan medføre, at man isolerer sig og derfor føles det også ofte meget ensomt at være depressiv.
Typiske symptomer på depression
- Negative tanker
- Manglende energi
- Tristhed og en følelse af opgivenhed
- Nedsat sexlyst
- Manglende interesse for ting, der normalt optager dig
- Overdreven appetit eller manglende appetit
- Skyldfølelse og sel selvbebrejdelse
- Søvnproblemer – f.eks. at sove rigtig meget eller sove meget lidt
- Selvmordstanker
Hvem får depression?
Hvis du lider af depression eller er plaget af depressive symptomer, kan du føle, at det er din egen skyld. Det er en del af depressionens symptomer, at du bebrejder dig selv. Men det er aldrig selvforskyldt, at du har fået en depression. Depression kan ramme alle mennesker i alle aldre. Depression opstår både som følge af en livskrise som fx stor tvivl om studiet eller en afskedigelse på jobbet. Men i mange tilfælde opstår psykiske lidelser som depressioner uden nogen forudgående begivenhed, som man kan pege tilbage på. I de tilfælde er der ofte tale om en akkumulering af mange ting over tid. Det er også meget normalt, at den depressive føler, at depressionen er opstået “ud af det blå”.
Let depression, moderat depression og svær depression
Det er ikke meningen, at tilværelsen skal være domineret af svære følelser og negative tanker. Derfor er det også vigtigt at få taget hånd om sin depressive tilstand. Du har taget det første vigtige skridt imod en lysere fremtid, når du har fundet frem til den her side. Det skal du huske at anerkende dig selv for.
Hvilken behandling der er den rigtige mod depression, afhænger af depressionens sværhedsgrad. Men lige meget hvilken grad af depression, du er plaget af, så er depression en behandlingskrævende lidelse, og det er de færreste der kommer ud af den på egen hånd.
Ved let depression anbefales typisk terapi. Når man har en mild depression, er man ofte stadig i stand til at passe sin hverdag nogenlunde, men det føles ikke nemt, og ens trivsel er nedsat. Ved moderat depression anbefales ofte en kombination af samtaleterapi og medicinsk behandling. Ved en moderat depression er hverdagen blevet uoverskuelig, og man er ikke længere i stand til at fungere i sin hverdag. Man er tynget af svære følelser og tanker og har mistet livsglæden. Når man lider af svær depression, er det ikke længere muligt at klare en normal hverdag. Ved denne type af alvorlig depression udviser man mange symptomer, og det kan være en behandlingskrævende depression. Derfor kan der være behov for indlæggelse på en psykiatrisk afdeling. Selvmordstanker kan vise sig ved alle grader af depression.
Oplever du selvmordstanker kan du kontakte 1813 eller Livslinien på tlf. 70 201 201 (Livlinien har åbent alle årest dage kl. 11-05 og er gratis at ringe til).
Nogle gange kan det være svært at afgrænse symptomer til én diagnose. Mange med depression oplever også angst og stress. Ligesom angst og stress kan være udløsende faktorer for en depression. På samme måde kan depression også være forbundet med både personlighedsforstyrrelser og spiseforstyrrelser. Hos Elena Leah og Psykologerne kan vi hjælpe dig med, hvilke symptomer vi skal tage hånd om først og få styr på, hvad der er hvad.
Hvordan behandler vi depression hos Elena Leah og Psykologerne?
Hos Elena Leah og Psykologerne tager vi altid udgangspunkt i den enkelte, når vi har samtaleterapi. Det betyder, at vi mærker efter, hvad netop du har brug for og løbende tilrettelægger behandlingen, så den passer bedst muligt til dig og din situation. Nogle gange er samtaleterapi ikke nok og i de tilfælde kan det være en god idé at supplere med eksempelvis antidepressiv medicin. Mange studier har vist, at antidepressiv medicin har en positiv effekt for mange med depression. Især i kombination med terapi. Om hvorvidt antidepressiv medicin vil være en god idé er noget vi tager hen af vejen og finder ud af sammen. Vi møder mange klienter, som er kritiske over for antidepressiver, og det forstår vi godt. Først og fremmest forsøger vi altid at klare problemerne gennem samtaleterapi.
Kognitiv adfærdsterapi, metakognitiv terapi og narrativ terapi
Hos Elena Leah og Psykologerne bruger vi en blanding af forskellige terapeutiske metoder i vores behandling af depression. Vi ved, at kognitiv terapi, herunder kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi, er meget anvendte metoder i disse år. I den kognitive terapi tager man udgangspunkt i, hvad vi mennesker tænker om os selv og vores omgivelser. Det er metoder, der ofte hurtigt giver resultater, da det kan være effektivt, hvis man eksempelvis er plaget af negative tanker og bekymringstendenser. Men vores erfaring er, at det ikke altid er den rette metode på den lange bane. Hvis man ikke får en underliggende forståelse af sin depression, så vil symptomerne ofte finde op til overfladen igen.
Vores metoder
Når vi arbejder med depression er vi nysgerrige på, hvilken rolle depressionen spiller i dit liv. Hvad kommer det mon af? Hvad vil det dig? Hvad giver depressionen dig? Hvordan ser den ud? Alle disse sprøgsmål og aspekter undersøger vi sammen i terapirummet. På den måde kan vi i fællesskab blive klogere på netop din livssituation og hvordan den kan forbedres.
I den narrative terapi arbejder vi med forskellige strategier. Blandt andet mener vi, at det er vigtigt at blive opmærksom på, hvordan normer og kulturer er med til at styre og skabe de fortællinger, vi kan opleve som sandheder. Det er noget, som mange unge bøvler med i deres hverdag, fordi det kan føles som om, der er bestemte ting, der skal være opfyldt for at man kan få et godt liv. Man skal fx se ud på en bestemt måde, have et bestemt job, klare sig godt på studiet, finde en kæreste osv.
I den narrative terapi er vi også fokuserede på at få adskilt dig fra dine udfordringer og symptomer. Du er ikke din depression. I stedet har du har depressive symptomer. Med den narrative terapi giver vi fokus til de ting, der faktisk lykkes og er nysgerrige på de steder, hvor depressionen fylder mindre eller kommer mere i baggrunden i dit liv. Det kan være svært at finde på egen hånd, men gennem samtalen finder vi sprækker i det mørke.
Via den løsningsfokuserede metode hiver vi vores værktøjskasse frem og finder måder, hvorpå du kan genvinde energien, livsmodet og lysten, så du stille og roligt får en følelse af at kunne kende dig selv igen.
Udover den narrative og løsningsfokuserede tilgang, inddrager vi også elementer af andre terapiretninger, hvis vi synes, det er relevant for netop dit terapiforløb. Eksempelvis er vi også trænede i den eksistentielle tilgang, som hænger godt sammen med depressive tilstande.
Hvor lang tid går der, før jeg får det bedre?
Det er meget forskelligt, hvor mange samtaler den enkelte har brug for, men forskning viser, at man efter 6-7 terapisessioner begynder at kunne mærke en ændring. Derfor kan det være en god idé at indstille sig på, at det tager noget tid at få det godt igen. En depression kan ikke trylles væk, det tager tid at blive klogere på sig selv og at vænne sig til nye måder at anskue sit liv på.
Det er også meget forskelligt, hvor hurtigt du føler dig til rette i terapirummet. Derfor er det vigtigt at vi løbende og i fællesskab snakker om, hvorvidt vi er på rette vej i terapien.
Hvem er vi hos Elena Leah og Psykologerne?
Hos Elena Leah og Psykologerne har vi alle erfaring med at behandle depressioner. Hernedenfor kan du læse en præsentation af os. Du er velkommen til allerede nu at booke din første tid her.
Sofie Jul Nielsen, cand. psych. siden 2019
Sommetider kan livet føles udfordrende eller man kan opleve, at man står i en krise. I terapi hos mig vil vi sammen udforske hvad der føles udfordrende i dit liv og sammen søge en øget forståelse af dig selv og dit liv.
Jeg tilbyder også samtaler på engelsk. Læs mere om mig her.
Kontakt: psykologsofiejul@proton.me
Psykolog Kiva Krohn, cand. psych. siden 2017
I samtalerne med dig er det vigtigt for mig, at jeg møder dig der, hvor du er, og at du føler dig tryg. Jeg gør mig derfor umage med at være i øjenhøjde og at tage tingene i dit tempo.
Læs mere om mig her.
Kontakt: 27 82 05 10 eller Mail:psykologkrohn@protonmail.com
Psykolog Elena Leah, cand. psych. siden 2015
For nogen virker det at snakke sig ud af problemerne, for andre er det godt med øvelser og information. Sammen finder vi løbende ud af, hvad der fungerer for dig.
Læs mere om mig her.
Kontakt: 2734 6102 eller Psykolog@ElenaLeah.dk
Psykolog Henriette Sievers, Cand. Psych. siden 2021
Jeg gør mig umage for at møde dig med nysgerrighed, anerkendelse, respekt og til tider en venlig undren, så vi sammen har mulighed for at udforske, reflektere og få nye perspektiver.
Læs mere om mig her.
Jeg tilbyder også samtaler på engelsk.
Kontakt: 4271 3155 eller psykologsievers@protonmail.com
Hvis du står tilbage med nogen form for spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på Psykolog@elenaleah.dk