Januar markerer starten på den del af vinteren, hvor der ikke sker så meget. Julen er ovre på godt og ondt. Nytåret har sendt os afsted med forventninger til os selv og hvordan livet skal se ud i det nye år. Hvad skal der nu ske, er der mange, der spørger sig selv. Hverdagen er tilbage, og den kan føles kedsommelig og trist på de mørke, kolde dage.  

Mange længes efter sommeren, men hvad nu hvis, at vinteren kunne give os noget som sommeren ikke kan? I denne artikel vil jeg prøve at vise, hvilket potentiale vinteren kan have for os, der har svært ved at finde motivationen og glæden ved den. Jeg foreslår fem tips, som du kan tage med dig de næste vintermåneder.

“Acting like it’s summer when it’s winter”

Jeg scrollede på tiktok forleden, og stødte på en tiktok med en ung kvinde, der refererede til en samtale hun havde haft med en ven, der fortalte at han følte sig nede og påvirket af vintersæsonen. Hun spurgte ham så om følgende,

“Are you acting like it’s summer when it’s winter?”

Jeg forstår det som, at mange tænker og opfører sig på samme måde om vinteren, som de gør om sommeren. Det kan være ved, at man ønsker, at dagene skal være lyse og solrige. Eller at man tænker, at man skal gøre de samme ting, som om det var sommer. F.eks. hvor meget man skal være aktiv eller på hvilke måder man er sammen med andre på.

Selvom at der unægtelig er svære aspekter ved de mørkere årstider, så syntes jeg at denne tiktok præsenterede en fin og interessant tanke. Måske hvis vi prøver at forholde os anderledes til vinteren, danner et venskab til den, så kan vi rent faktisk også nyde dele af den.

Hvorfor er jeg så træt om vinteren?

Sommeren er lys og dagene føles længere. Temperaturerne er varmere og solen titter oftere frem. Kroppen får en masse D-Vitamin, stemningen er oftere lettere og mange kan se frem til en lang sommerferie. For mange er sommeren et tidspunkt, hvor man er meget sammen med andre mennesker. Man mødes efter job eller arbejde, også i hverdagene, til en gåtur eller en kaffe i solen. Der er festivaler og andre sociale arrangementer. Rejser og feriedage. Solen og lyset giver energi til at gøre de ting, der gør os glade.

Vinteren er mørk og kold. Vind og vejr gør det sværere at komme ud af døren. Det er mere besværligt, og der er færre oplagte steder at mødes. Så vi ses mindre med hinanden og bliver måske oftere hjemme på sofaen eller under dynen. Den øgede tid derhjemme kan give anledning til mere grubleri og bekymringer, måske endda mere ensomhed og mørke tanker. Derfor er det en god ide at holde sig beskæftiget med rare ting og sørge for at pleje relationer til venner og familie.

Hvis du overvejer, om du har en vinterdepression, kan du læse mere her om, hvad symptomerne på vinterdepression er og hvorfor nogle mennesker får vinterdepression.

Vinterens invitationer

Jeg vil vove at påstå, at vinteren inviterer til mange aktiviteter og refleksioner, som kan have stor værdi for os. Vinteren giver dig mulighed for at sænke farten og nyde ting for hvad de er. Den inviterer til at kredse om de nære relationer og prioritere de små ting i hverdagen. Jeg tror, at det handler om at finde det, som vi føler er meningsfuldt for os. Og måske kan det se anderledes ud om vinteren end det gør på andre tider af året.

Jeg har samlet fem overvejelser til, hvad du selv kan gøre for at skabe rare rammer for vinter hverdagen. De handler om at vende blikket udad, hvilket jeg tror kan være godt i denne mørke tid, hvor vi er mere hjemme og alene med vores tanker.

5 tips til hvordan du får mere energi om vinteren

1. Vær kreativ

Jeg har inden for de seneste år opdaget, at dét at være kreativ kan være enormt meningsfuldt, især når livet føles svært. Det handler om at skabe og producere noget selv. Det kan være stort eller småt, og det behøver ikke være perfekt. Studier viser, at kreativitet kan være gavnligt på mange områder og at det kan øge mental trivsel. At være kreativ i løbet af dagen kan bidrage til flere positive følelser og reducere stress og angst.

At være kreativ behøver ikke være begrænset til at male eller lave noget af ler. Det kan være mange forskellige ting udover det. Det kan være at bage eller lave mad, og det kan også være at skrive tanker ned eller spille musik. Mange strikker eller hækler. Det kan også være at indrette dit hjem på en ny måde eller renovere et møbel.

https://www.youtube.com/watch?v=Pf_F5sSHPEw

2. At mærke din krop

Det er altid godt at gå en tur, især når man er meget indenfor. Men det er også begrænset, hvor meget du kan gå rundt i minusgrader med en to-go kaffe i hånden. Så derfor må vi også finde måder at føle os godt tilpas indenfor.

Prøv at find frem til hvad der giver dig glæde eller bare en god følelse i maven. Det kan f.eks. være at bevæge sig. Jeg synes yoga kan være godt til at komme ned i tempo og mærke den trætte vinterkrop. Du kan f.eks. starte dagen ud eller slutte den med 15 min yoga eller noget andet, hvor du kan mærke din krop. Alt tæller. Hvis du ikke har et sted hvor du fysisk tager hen for at bevæge dig, er der mange muligheder at finde på YouTube. Her er en video fra Yoga With Adriene som inspiration.

https://www.youtube.com/watch?v=UEEsdXn8oG8&pp=ygUZeW9nYSB3aXRoIGFkcmllbmUgbW9ybmluZw%3D%3D

3. Dyk ned i fiktionen

Når hverdagen kan føles lidt tom eller meningsløs, er der intet bedre end at forsvinde væk i fiktionens verden. Fordi her er det lige meget om det er vinter eller sommer. Det kan give dig en pause fra virkeligheden og hverdagen. Du kan vælge lige, hvad du vil. Det kan være en bog, en tv-serie eller en film. Hvad end der drager dig og fylder dig med gode følelser. Lav en liste med dine yndlings film, serier og bøger til vintersæsonen. Personligt kan jeg godt lide at dykke ned i fiktion, der spejler årstidens stemning. Her er et par af mine favoritter.

Vinteranbefalinger til dig

“When Harry Met Sally” (1989) foregår over alle årstider, men har en ægte efterårs- og vinterstemning. Den viser karaktererne lave alt det, der er dejligt at gøre i de kolde årstider. Harry og Sally går i boghandel, på museer og caféer, imens de taler om alt mellem himmel og jord. Udover at være en film om kærlighed og venskab, er det en feel good film, som giver dig et kram.

https://www.youtube.com/watch?v=-E10AcydCuk

Hvis du mangler en bog at fordybe dig i vil jeg anbefale ”Diamantaftener” af Hilde Rød-Larsen. Romanen er en smuk og dybsindig beskrivelse af en kvindes tilbageblik på sin ungdom. Historien er intens, dragende og tankevækkende. Det er svært at sætte ord på lige hvorfor, men sproget og iscenesættelserne i bogen har en melankoli, der passer rigtig godt til, når man er i vinterstemning.

Hvis du har brug for en comfort serie vil jeg anbefale dig, ”Gilmore Girls” Serien følger 16-årige Rory og hendes mor, Lorelai, i deres hverdag i den lille by de bor i. Byen, Stars Hollow, er fyldt med skæve karakterer, hyggelige traditioner og lokale intriger på den varme og morsomme måde. Man kan forsvinde ind i Gilmore Girls universet og føle sig helt hjemme. Serien kan ses på Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=YwY86TlfDI0

4. Indendørs ude i byen

Mens sommeren har sine festivaler, loppemarkeder, koncerter og meget mere, har vinteren sine egne ting at byde på. Det er nu, at du kan nyde alle de ting, som egner sig særligt godt til kolde dage, hvor man alligevel helst vil være indenfor. Undersøg hvilke muligheder der er tæt på dig. Her er nogle ideer til hvor du kan starte. Tag en ven eller et familiemedlem under armen og skab minder sammen. Eller tag afsted alene og nyd dit eget selskab.

  • Museum
  • Biografen
  • Kreative værksteder (fx Creative space, smykbar eller andre lokale tilbud)
  • Brætspilscafe
  • Svømmehallen
  • Biblioteket
vintertræthed 3

5. Husk at de varme og solrige tider kommer tilbage

Årstiderne kan påvirke dit humør og helbred, men netop derfor er det vigtigt også at huske på, at tiderne skifter igen. Lyset kommer tilbage og humøret bliver bedre for en stor del af os. At huske på dette kan give lidt ro i maven, når det hele føles lidt træls.